Nyheter

Narrativet

Rättegångspodden

Share Öppna i ny flik

Skadestånd och Europakonventionen

2017-09-26

 Regeringen har överlämnat en proposition till riksdagen med förslag till bestämmelser om stat och kommuns skadeståndsrättsliga ansvar vid överträdelser av Europakonventionen.

Share Öppna i ny flik

Förundersökning inledd om misstänkt uppmärksammat sexualbrott mot SD-kvinnan Hanna Wigh

2017-09-26

 Chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning med anledning av medieuppgifter om sexualbrott mot SD-kvinnan Hanna Wigh i riksdagen. En polisanmälan om sexuellt ofredande har inkommit.

Share Öppna i ny flik

Tidigare partiledaren Victoria Kawesa åtals för brott mot upphovsrättslagen

2017-09-26

 I dag har åtalades tidigare feministiskt initiativ partiledare Victoria Kawesa. Åtalet inlämnades vid Patent- och marknadsdomstolen gällande brott mot upphovsrättslagen i samband med en föreläsning under den nationella konferensen för genusforskning vid Linköpings universitet i november 2016. Åtalet gäller användande av en magisteruppsats i samband med Victoria Kawesas föreläsning vid Linköpings universitet i november 2016. Brotten har enligt åtalet bestått i exemplarframställning i en powerpointpre...

Share Öppna i ny flik

Slutredovisning av uppdrag om myndighetssamverkan mot organiserad brottslighet

2017-09-26

 För knappt två år sedan presenterade regeringen en samlad insats mot organiserad brottslighet. Bland annat fick tolv myndigheter inom och utanför rättsväsendet i uppdrag att utveckla sin samverkan mot organiserad brottslighet. Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson tar i dag emot myndigheternas slutredovisning av uppdraget.

Share Öppna i ny flik

Domstolen ändrar polisens beslut – ny samlingsplats och kortare färdväg för NMR demonstration

2017-09-25

 Förvaltningsrätten i Göteborg har efter överklagande prövat Polismyndighetens beslut om demonstrationstillstånd för Nordiska motståndsrörelsen.

Share Öppna i ny flik

Sexualbrottsling åtalas för grova våldtäkter mot barn

2017-09-25

 Åklagare vid Internationella åklagarkammaren Stockholm har i dag väckt åtal mot Björn Martin Samström som misstänkts för grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott med mera.

Share Öppna i ny flik

Mohamad Abdullah döms till fängelse för folkrättsbrott i Syrien

2017-09-25

 Södertörns tingsrätt har idag dömt den syriska medborgaren Mohamad Abdullah för folkrättsbrott begånget i Syrien 2014 till åtta månaders fängelse. Åklagarens begäran om att Mohamad Abdullah ska utvisas har ogillats.

Share Öppna i ny flik

Polisens tillgång till underrättelser från signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet

2017-09-25

 Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson har i dag gett en utredare i uppdrag att föreslå författningsändringar som möjliggör att polisen delges underrättelser från signalspaning parallellt med pågående förundersökningar.

Share Öppna i ny flik

Regeringen har gett Statskontoret i uppdrag att utvärdera användningen av rättsintyg

2017-09-25

 Regeringen har gett Statskontoret i uppdrag att utvärdera användningen av rättsintyg och föreslå åtgärder som medför att fler rättsintyg av hög kvalitet lämnas över hela landet.

Share Öppna i ny flik

Hovrätten sänker straffet för de tre åtalade i olika bombattentat i Göteborg

2017-09-22

 Tre män har stått åtalade för olika bombattentat i Göteborg. Hovrätten dömer en av dem för sin inblandning i attentatet som riktades mot Syndikalistiskt forum och dömer alla tre för attentatet mot Lilleby camping men frikänner de två män som åtalades och dömdes av tingsrätten för inblandning i bombattentatet i Järnbrott. Hovrätten skärper straffen för de brott de tre männen döms för.