Nyheter

Rättegångspodden

Share Öppna i ny flik

Begravningsplatserna vid Kronospinnhuset i Norrköping får vara kvar

2019-04-30

 Kammarrätten har kommit fram till att intresset av att bevara gravarna vid Kronospinnhuset i Norrköping väger tyngre än intresset att bygga bostäder.

Share Öppna i ny flik

Huvudförhandling i mål om vapenfynd i container inleds torsdag 2 maj

2019-04-30

 Torsdagen den 2 maj kl. 09.00 inleds huvudförhandling där en man står åtalad för synnerligen grovt vapenbrott. Förhandlingen hålls i Jönköpings tingsrätt och domstolen har fattat beslut om säkerhetskontroll.

Share Öppna i ny flik

Häktning för grov våldtäkt mot barn

2019-04-30

 Södertörns tingsrätt har häktat en person så som på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt mot barn den 25 april 2019 i Skogås, Huddinge kommun.

Share Öppna i ny flik

Dom i mål om rättsprövning

2019-04-30

 Dom i mål om rättsprövning av beslut om utvidgat strandskydd inom Kungälvs kommun.

Share Öppna i ny flik

Inget tillstånd enligt miljöbalken till brytning av kaolin i Billinge i Skåne

2019-04-30

 Mark- och miljööverdomstolen har idag meddelat dom i ett mål om tillstånd till brytning av kaolin m.m. i Billinge i Skåne. Mark- och miljööverdomstolen avslår Svenska Kaolin AB:s överklagande, vilket innebär att tillstånd enligt miljöbalken inte ges till den sökta verksamheten.

Share Öppna i ny flik

87-åring döms till 1 års fängelse för dråp

2019-04-30

 En 87-årig man döms för att ha dödat sin 85-åriga sambo och livspartner. Eftersom gärningen motiverats av att sambon var svårt sjuk och själv ville dö har den bedömts som dråp. Straffet blir 1 års fängelse och det beror förutom motivet också på att mannen är så gammal och har dålig hälsa.

Share Öppna i ny flik

Tingsrätten dömer en 25-årig man till tio år och sex månaders fängelse för bl.a. grov mordbrand och två fall av försök till grov mordbrand

2019-04-30

 Nyköpings tingsrätt har idag meddelat dom i ett mål där en man åtalades för bl.a. grov mordbrand i Katrineholm och två fall av försök till grov mordbrand i Nyköping. I målet fanns även åtal för bl.a. grov stöld, misshandel, ofredande, olaga intrång, våldsamt motstånd, olovlig körning, rattfylleri och ringa narkoti-kabrott.

Share Öppna i ny flik

Åtal för giftmord m.m.

2019-04-29

 Idag väcktes åtal vid Norrtälje tingsrätt mot en 54-årig kvinna för mord genom förgiftning med cyanid samt flera fall av grov stöld och stöld. Åklagaren har åberopat förhör med ett tjugofemtal vittnen i målet.

Share Öppna i ny flik

Ytterligare beredningsåtgärder i det s.k. Högskoleprovsmålet

2019-04-29

 Domen i det s.k. Högskoleprovsmålet (Norrköpings tingsrätts mål B 1296-18) har överklagats av flera av de tilltalade som dömdes av tingsrätten. Även åklagaren har överklagat domen.

Share Öppna i ny flik

Avgörande om beviskravet avseende målsägandens ålder

2019-04-29

 I ett mål om sexualbrott mot barn har frågan uppkommit om målsäganden var under 15 år vid tiden för gärningarna. Högsta domstolen har kommit fram till att den frågan ska prövas enligt sedvanliga beviskrav i brottmål, dvs. det ska vara ställt utom rimligt tvivel att målsäganden var under 15 år.