Nyheter

Narrativet

Rättegångspodden

Share Öppna i ny flik

De 23 personer som anhölls i helgen misstänkta för våldsamt upplopp i Göteborg är fortsatt anhållna

2017-10-02

 Natten mellan lördag och söndag anhölls 23 personer misstänkta för våldsamt upplopp i samband med Nordiska motståndsrörelsens demonstrationen i Göteborg. Under måndagen kommer åklagaren att bedöma bevisningen för att se om det finns skäl att begära några av personerna häktade. Mer information lämnas så snart det är möjligt.

Share Öppna i ny flik

Huvudförhandlingen om ett slutförvar för använt kärnbränsle fortsätter

2017-09-29

 Den 2 oktober i Oskarshamn fortsätter mark- och miljödomstolens huvudförhandling om Svensk Kärnbränslehantering AB:s ansökan om tillstånd till ett slutförvar för kärnavfall från det svenska kärnkraftsprogrammet. Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) har hos mark- och miljödomstolen ansökt om tillstånd enligt miljöbalken till slutförvaring av använt kärnbränsle och kärnavfall från det svenska kärnkraftsprogrammet (mål M 1333-11). Ansökan omfattar två anläggningar, en inkapslingsanläggning i Oskarshamn och en slutförvarsanläggning i Forsmark.

Share Öppna i ny flik

Nu föreslår regeringen ökad insyn i partiers finansiering

2017-09-28

 Regeringen har beslutat en lagrådsremiss med förslag som ökar insynen i partiers finansiering. En ny insynslag ska ge allmänheten ännu bättre insyn hur partier och ledamöter finansierar sin verksamhet. Varje parti och varje ledamot på central, regional och lokal nivå ska redovisa sin verksamhet. Det blir också förbjudet att ta emot anonyma bidrag.

Share Öppna i ny flik

Sveriges yngsta kammarrätt fyller 40 år

2017-09-28

 Den 27 september firade Kammarrätten i Jönköping sitt 40-årsjubileum och ca 100 inbjudna gäster lyssnade till olika talare och minglade i kammarrättens lokaler.

Share Öppna i ny flik

Åklagaren har begärt förlängd åtalstid i målet om terroristbrott på Drottninggatan

2017-09-27

 I målet om misstänkt terroristbrott i Stockholm den 7 april 2017 har åklagaren den 27 september kommit in med en begäran om förlängd åtalstid till den 26 oktober. Åklagaren har även begärt att Rakhmat Akilov ska häktas för ytterligare brott.

Share Öppna i ny flik

Morgan Johansson har tagit emot utredningen Genomförande av vissa straffrättsliga åtaganden för att förhindra och bekämpa terrorism

2017-09-27

 Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson har tagit emot ett betänkande med förslag som utökar kriminalisering av handlingar kopplade till terrorism. Terrorismresor till hemlandet och självstudier i vapen- och sprängämnestekniker föreslås bli straffbart.

Share Öppna i ny flik

Omar Basim döms för mordet på Sonja Sabas Costich

2017-09-27

 Solna tingsrätt har i dag dömt Omar Basim till 16-års fängelse för mordet på Sonja Sabas Costich.

Share Öppna i ny flik

Metin Sahindal döms för mord på släkting med sax vid Stensjön

2017-09-27

 Metin Sahindal döms till fängelse i 12 år för mord på Mulla Sahindal vid Stensjön.

Share Öppna i ny flik

I dag tar Morgan Johansson emot förslag om skarpare terrorlagstiftning

2017-09-27

 I dag onsdag den 27 september kl. 14:30 tar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson emot ett betänkande med förslag som utökar kriminalisering av handlingar kopplade till terrorism. Förslagen presenteras av den särskilda utredaren Lars Werkström, rättschef vid Åklagarmyndigheten.

Share Öppna i ny flik

Skadestånd och Europakonventionen

2017-09-26

 Regeringen har överlämnat en proposition till riksdagen med förslag till bestämmelser om stat och kommuns skadeståndsrättsliga ansvar vid överträdelser av Europakonventionen.