Nyheter

Narrativet

Rättegångspodden

Share Öppna i ny flik

Förvaltningsrätten i Luleå fastställer beslut om licensjakt efter lodjur

2018-03-07

 Förvaltningsrätten i Luleå har i dag meddelat dom i fyra mål, som gäller licensjakt efter lodjur i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtlands län. Förvaltningsrätten avslår samtliga överklaganden, vilket innebär att länsstyrelsernas beslut består och att licensjakt efter totalt 63 lodjur tillåts inom vissa särskilt angivna områden under perioden den 1 mars 2018 till och med den 15...

Share Öppna i ny flik

Rättsväsendet besöker gymnasieskolor

2018-03-07

 Med start i mars 2018 besöker rättsväsendet gymnasieskolor i Helsingborg för att möta elever och berätta om sina roller i samhället.

Share Öppna i ny flik

Nytt blogginlägg kommenterar SVT:s program Domstolen

2018-03-06

 I veckans blogginlägg kommenterar domarna Britt Björneke och Kian Moazzez Amraée förra veckans program i SVT:s serie Domstolen.

Share Öppna i ny flik

Tingsrätten meddelar friande dom i mål om grovt jaktbrott

2018-03-06

 Södertälje tingsrätt frikänner den 75-årige man som stått åtalad för att under september 2015 ha jagat varg och den 29 september 2015 ha dödat en varg, allt under tid när varg var fredad.

Share Öppna i ny flik

Adoptionsreglerna moderniseras

2018-03-06

 Regeringen har i dag överlämnat en proposition med förslag om att modernisera adoptionsreglerna till riksdagen. Bland annat ska barnets bästa få större genomslag i adoptionsprocessen och sambor ska få adoptera på samma sätt som gifta par.

Share Öppna i ny flik

Regeringen skärper straffrätten mot exploatering och människohandel

2018-03-06

 I en proposition föreslår regeringen att gärningsmän ska kunna fällas för ett nytt brott, människoexploatering. Brottet träffar de som exploaterar personer i arbete eller tiggeri. Dessutom skärps straffen för människohandel och koppleri.

Share Öppna i ny flik

Misstänkt för mord utanför Oskarshamn försatt på fri fot

2018-03-06

 Den man som sedan i fredags varit frihetsberövad misstänkt för mord utanför Oskarshamn den 2 mars har i dag försatts på fri fot av åklagaren.

Share Öppna i ny flik

Tidigare Tv-profilen Martin Timell åtalas för våldtäkt

2018-03-06

 Åklagaren har i dag beslutat att väcka åtal mot en TV4-profilen Martin Timell som är misstänkt för våldtäkt begången under september 2008 på Mjölkö i Österåkers kommun. Under förundersökningen har förhör hållits med målsäganden, den misstänkte Martin Timell och ett flertal vittnen. Åklagaren har funnit att den samlade bevisningen är tillräcklig för åtal.

Share Öppna i ny flik

Dom från Migrationsöverdomstolen

2018-03-05

 I mål om familjeåterförening där anknytningspersonen är flykting måste försiktighet iakttas när det gäller att hänvisa familjemedlemmar till hemlandets myndigheter för att skaffa identitetshandlingar. Bevislättnad har därför beviljats avseende familjemedlemmarnas identiteter.

Share Öppna i ny flik

Beräkning av skadestånd vid felaktigt avregistrerat medborgarskap. Även fråga om preskription.

2018-03-05

 En person som felaktigt varit avregistrerad som svensk medborgare under drygt 20 år får ideell ersättning på sammanlagt 150 000 kr.