Nyheter

Narrativet

Rättegångspodden

Share Öppna i ny flik

Beslut i ärenden om tilläggsskydd för läkemedel

2017-10-04

 Patent- och marknadsöverdomstolen har meddelat beslut i åtta ärenden som gäller frågan om patenthavare har rätt att få omprövning av vissa beslut meddelade av PRV trots att tiden för att överklaga besluten gått ut.

Share Öppna i ny flik

106-åriga Bibikhal Uzbekis får tidsbegränsat uppehållstillstånd

2017-10-04

 Migrationsdomstolen har idag ändrat Migrationsverkets beslut och gett en 106-åriga kvinnan Bibikhal Uzbekis tidsbegränsat uppehållstillstånd i 13 månader. Anledningen till att tillståndet begränsats i tid är att kvinnan omfattas av lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige som gäller under perioden 20 juli 2016 – 19 juli 2019.

Share Öppna i ny flik

Taxichaufförer som kört för UberPop får behålla taxilegitimation

2017-10-04

 e två förarna med giltiga taxiförarlegitimationer ingick avtal med ett företag som förmedlade körningar genom UberPop och tog emot betalande passagerare genom tjänsten. Förarna dömdes till dagsböter i allmän domstol och på grund av detta återkallade Transportstyrelsen förarnas taxiförarlegitimationer. Kammarrätten i Stockholm anser dock att det räcker med att varna taxiförarna.

Share Öppna i ny flik

HD har tagit ställning till om en tilltalad var ansvarig för bokföringsbrott såsom faktisk företrädare för ett delägt fåmansbolag

2017-10-04

 Seyed Hossein Hosseini Rad som är hälftendelägare, tillika styrelsesuppleant i fåmansaktiebolaget N.M.A. Trading AB har inte ansetts utöva ett bestämmande inflytande i bolaget. Det var den andre delägaren Mahmoud Nikavar som ombesörjde bokföringen och utgjorde styrelsen i bolaget. Åtalet om bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll har ogillats.

Share Öppna i ny flik

Amfetaminpåverkad man döms för dödsolyckan utanför Fliseryd

2017-10-03

 Även Göta hovrätt dömer den Tommy Lundh som vållade olyckan i närheten av Fliseryd i juni 2017 för bl.a. grovt vållande till annans död i två fall och grovt vållande till kroppsskada.

Share Öppna i ny flik

30-åriga Lanko Aziz åtalas för dubbelmord i Kista

2017-10-03

 30-åriga Lanko Aziz som är häktad misstänkt för dubbelmordet på Merhawi Aregai samt Yonathan Hector Väänänen i Kista norr om Stockholm har åtalats vid Solna tingsrätt. Lanko Aziz är även åtalad misstänkt för försök till grov utpressning..

Share Öppna i ny flik

Andreas Axelsson från Malexandermålet får inte sitt livstidsstraff tidsbestämt

2017-10-03

 Örebro tingsrätt har idag beslutat att avslå en ansökan om att få livstidsstraffet omvandlat till ett tidsbestämt fängelsestraff för Andreas Axelsson som var en av de tre dömda i det s.k. Malexandermålet.

Share Öppna i ny flik

Amir Zamani Alavijeh samt Veronica Norlin häktades för mord på Nydalavägen Umeå tidigare i veckan

2017-10-03

 Amir Zamani Alavijeh samt Veronica Norlin som anhölls i torsdags misstänkta för mord på en kvinna i 60 årsåldern på Nydalavägen Umeå tidigare i veckan, häktades av Umeå tingsrätt under måndagen. Amir Zamani Alavijeh misstänks på den högre misstankegraden, sannolika skäl, och Veronica Norlin misstänks på den lägre misstankegraden.

Share Öppna i ny flik

Nacka tingsrätt har i dag meddelat dom i ett mål om våldtäkt

2017-10-02

 Haidar Saba Nesaif frikänns för våldtäkt på båten Birka Paradise 2010, på resa mellan Stockholm och Mariahamn.

Share Öppna i ny flik

Två personer begärs häktade för mord i Umeå

2017-10-02

 Kammaråklagare Jonas Fjellström vid Åklagarkammaren i Umeå har i dag lämnat in häktningsframställan vid Umeå tingsrätt mot Amir Zamani Alavijeh samt Veronica Norlin som anhölls i torsdags misstänkta för mord på en kvinna i 60 årsåldern på Nydalavägen Umeå tidigare i veckan.