Nyheter

Rättegångspodden

Share Öppna i ny flik

SD politikern Stefan Vestling döms för hets mot folkgrupp

2016-12-21

 Västmanlands tingsrätt frikände i april 2016 Stefan Vestling från ett åtal för hets mot folkgrupp. Åtalet avsåg ett inlägg på Sverigedemokraternas i Norberg Facebook-sida. Tingsrätten konstaterade att inlägget gav uttryck för missaktning av muslimer som grupp men ansåg att inlägget, mot bakgrund av Europadomstolens praxis, föll inom ramen för vad som bör få bemötas i en fri debatt.

Share Öppna i ny flik

Uppehållstillstånd vägras två kvinnor som samtidigt söker uppehållstillstånd på anknytning till samme make

2016-12-21

 I ett mål om familjeåterförening vägras en mans två hustrur uppehållstillstånd då de samtidigt söker uppehållstillstånd på grund av anknytning till honom i avsikt att leva tillsammans med honom och gemensamma barn i Sverige. Intresset av att förhindra månggifte anses väga tyngst vid den avvägning som måste göras.

Share Öppna i ny flik

Drönare ska inte omfattas av kravet på tillstånd i kameraövervakningslagen

2016-12-20

 I syfte att förenkla för företagen föreslår Justitiedepartementet att drönare inte ska omfattas av kravet på tillstånd i kameraövervaknings­lagen. Enskildas personliga integritet ska i stället skyddas av reglerna i personuppgiftslagen.

Share Öppna i ny flik

Riksåklagaren granskar dödsfall vid polisingripande

2016-12-16

 Riksåklagaren begärde på fredagen in samtliga handlingar i det uppmärksammade fallet när Sinthu Selvarajah avled på sjukhuset efter polisingripande, där han var inlagd för psykiatrisk vård för två år sedan.

Share Öppna i ny flik

Ett starkare skydd för arbetskraftsinvandrare

2016-12-15

 Justitie –och migrationsminister Morgan Johansson har idag tagit emot betänkandet Stärkt ställning för arbetskraftsinvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2016:91). Utredaren Ingrid Utne föreslår i betänkandet bland annat straffansvar för arbetsgivare.

Share Öppna i ny flik

”Lasermannen” John Ausonius går med på att utlämnas

2016-12-15

 John Ausonius har begärts utlämnad i samband med utredningen av ett mord i Frankfurt 1992. Enligt obekräftade medieuppgifter så går John Ausonius med på att utlämnas till Tyskland.

Share Öppna i ny flik

Rättegången om mordbrand på Muskö ställs in

2016-12-14

 Benny Lindvall står åtalad för att ha mördat Lena Tigerholm genom att anlägga en brand i hennes fritidshus på Muskö i Stockholms skärgård den 5 juni 2016. Huvudförhandlingen i målet skulle ha ägt rum den 21 december 2016, men förhandlingsdagen har nu ställts in. Fortsatt huvudförhandling i målet planeras i stället till den 10 januari 2017.

Share Öppna i ny flik

Polisen varnar -Skydda dig mot utpressningsvirus

2016-12-14

 Utpressningsvirus, så kallad Ransomware, låser dina datorer och mobila enheter eller krypterar dina elektroniska filer. För att återfå kontrollen över dina data krävs du att betala en lösensumma genom en viss onlinebetalningsmetod, inom en viss tid.

Share Öppna i ny flik

Man dömd för vårdslös skatteuppgift

2016-12-13

 Haparanda tingsrätt anser inte att den man som var åtalad för grovt skattebrott gjort sig skyldig till ett uppsåtligt brott men anser att han varit grovt oaktsam varför han fälls för vårdslös skatteuppgift till villkorlig dom och dagsböter.

Share Öppna i ny flik

Flyktingsmugglare döms till kännbara fängelsestraff

2016-12-13

 Sami Said, Moustafa Salha och Jacob Mekhlef döms vid Södertörns tingsrätt för att ha organiserat människosmuggling avseende transporter av flyktingar som gjordes under perioden augusti–november 2014 från Milano i Italien.