Nyheter

Rättegångspodden

Share Öppna i ny flik

Frikännande dom, saluförde skinn av prärievarg men sa att det var vargskinn

2016-06-30

 Det är förbjudet att sälja exemplar eller delar av djur som är utrotningshotade, t.ex. varg. Den som bryter mot förbudet kan dömas för artskyddsbrott. I det här fallet var det emellertid inte vargskinn utan skinn av prärievarg. Det spelade då inte någon roll att mannen sa att det var vargskinn. Hans handlande var inte straffbart.

Share Öppna i ny flik

Karl-Gustaf Harry Axell dömd för dråp för skjutningarna i Vallåkra

2016-06-30

 Helsingborgs tingsrätt har idag dömt Karl-Gustaf Harry Axell för att uppsåtligen ha skjutit ihjäl Fredrik Rauschning och Simon Rauschning utanför sin bostad i Vallåkra den 14-15 oktober 2015. Karl-Gustaf Harry Axell döms för dråp till fyra års fängelse. Han ska även betala skadestånd till brödernas föräldrar med totalt 100 000 kr.

Share Öppna i ny flik

Högsta förvaltningsdomstolen dom i mål om frivillig skattskyldighet enligt mervärdesskattelagen

2016-06-29

 En kommuns upplåtelse av rum till missbrukare har inte ansetts avse stadigvarande bostad. Fastighetsägaren har medgetts frivillig skattskyldighet för mervärdesskatt.

Share Öppna i ny flik

Andreas Karlsson och Martin Clausen åtals för mordförsök i Malmö

2016-06-28

 Åtal har idag väckts i det så kallade Möllanärendet mot Andreas Karlsson och Martin Clausen som suttit häktade misstänkta för brott begångna den 9 mars 2014 på Möllan i Malmö.

Share Öppna i ny flik

Åklagarmyndighetens tillsynsavdelning granskar uppmärksammat ärende

2016-06-28

 I början av juni häktades Martin Jonsson i Stockholm på sannolika skäl misstänkt för mord på sin tidigare flickvän Lotta 41 . Fallet blev uppmärksammat eftersom flickvännen tidigare hade polisanmält Martin Jonsson som anhölls i sin frånvaro misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

Share Öppna i ny flik

Ändrade villkor för SkiStars anläggningar i Duved, Tegefjäll och Åre-Björnen

2016-06-27

 Mark och miljööverdomstolen har gått på länsstyrelsens linje och minskat möjligheterna för SkiStar att göra vattenuttag från Indalsälven.

Share Öppna i ny flik

Läkaren Erik Antikainen åtals för grovt dataintrång i patientjournaler

2016-06-27

 Läkaren Erik Klas Antikainen, som tidigare var anställd inom Stockholms läns landsting, åtalas för bland annat grovt dataintrång.

Share Öppna i ny flik

Läkare godkänns som specialister i allmänmedicin efter utbildning utomlands

2016-06-23

 Tre svenska läkare beviljas bevis om specialistkompetens i allmänmedicin eftersom de är godkända som allmänpraktiserande läkare i Norge.

Share Öppna i ny flik

Dom i omfattande sexualbrott via internet

2016-06-23

 BAKGRUND Ärendet mot Christoffer Kalani inleddes sedan föräldrar till två minderåriga flickor i augusti 2013 respektive januari 2014 gjort polisanmälan efter att ha anträffat material hos flickorna. De misstänkta brotten hade förövats via internet. Genom s.k. IP-spårning kunde Christoffer Kalanis mobiltelefon knytas till chattande med sexuellt innehåll med många unga flickor i hela landet i det sociala mediet Kik

Share Öppna i ny flik

Döms för mord i Vivalla i Örebro

2016-06-23

 Örebro tingsrätt dömde i mars 2016 Hawar Sardar Ahmed Ali till livstids fängelse för mord, mordförsök och vållande till kroppsskada efter skjutningen i Vivalla 2015-07-05. Två andra var åtalade för att ha medverkat vid skjutningen. Daniar Rahman Saleh, dömdes till sex månaders fängelse för skyddande av brottsling. Den andre, en 18-årig man, frikändes helt.