Nyheter

Rättegångspodden

Share Öppna i ny flik

HD uttalar sig om betydelsen av att en häktningsförhandling hålls och häktningsbeslut meddelas trots att den s.k. 96-timmarsfristen överskridits.

2017-11-17

 När någon har gripits och anhållits, ska frågan om fortsatt frihetsberövande prövas vid en häktningsförhandling. Häktningsförhandlingen får aldrig hållas senare än fyra dygn efter att den misstänkte gripits (96-timmarsfristen). En domare underlät av oaktsamhet att kontrollera att fristen inte hade överskridit. Domaren höll häktningsförhandling och häktade de misstänkta. Domaren åtalades för tjänstefel. Hovrätten bedömde gärningen som ringa och ogillade åtalet. Högsta domstolen fastställer nu hovrättens domslut.

Share Öppna i ny flik

Nya domarutnämningar

2017-11-16

 Regeringen har 2017-11-16

Share Öppna i ny flik

Lagmannen har idag lämnat sin utredning om hemlig dataavläsning

2017-11-16

 Idag har lagmannen Petra Lundh lämnat sin utredning "Hemlig dataavläsning – ett viktigt verktyg i kampen mot allvarlig brottslighet" till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson.

Share Öppna i ny flik

Ekobrottsmyndigheten: ” Kriminella aktörer mer tekniskt sofistikerade”

2017-11-16

 Fortsatta utmaningar i utsatta områden med synlig kriminalitet, indikationer på brott mot välfärdssystemet och felaktigheter rörande folkbokföringen. Det är några av slutsatserna i lägesbilden av organiserad brottslighet som Polismyndigheten presenterade idag. Lägesbilden uppdateras vartannat år och är ett beslutsunderlag för myndighetsgemensamma strategiska åtgärder.

Share Öppna i ny flik

Idag tar Morgan Johansson emot betänkande om hemlig dataavläsning

2017-11-16

 Idag torsdagen den 16 november kl. 14:00 tar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson emot ett delbetänkande med förslag om en ny tidsbegränsad lag om hemlig dataavläsning.

Share Öppna i ny flik

#medvilkenrätt tas på stort allvar av Sveriges Domstolar

2017-11-16

 Domstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren tycker att juristuppropet #medvilkenrätt är angeläget och visar på bredden av bristande jämställdhet. – Att skapa en jämställd kultur är en chefs- och ledarskapsfråga, säger han.

Share Öppna i ny flik

Åklagare leder utredning om avlidna i Tullinge

2017-11-15

 I morse, onsdagen den 15 november, påträffades ett barn avlidet i ett villaområde i Tullinge i södra Stockholm. På platsen fanns även en svårt skadad kvinna som fördes till sjukhus där hon senare under dagen avled.

Share Öppna i ny flik

Fängelse för omfattande tjuvfiske i Skåne

2017-11-15

 Yuliyan Tsvetanov Hristov, huvudmannen i den tjuvfiskeliga som varit verksam i bland annat Skåne dömdes på onsdagen av Växjö tingsrätt till fängelse i ett år och två månader. Ivalyo Ganchev, Hristov Gercho Gerov, Hristo Hristov, Yuzeir Yuzeirov, Zhelyazko Atanasov, Stoyan Chobanov, Georgi Ivanov och Yanko Ivanov Novakov fick villkorliga domar för grovt brott mot fiskelagen, men frikändes från åtalet som rör grovt häleri. I bevisningen ingick mer än 2.000 fisk och signalkräftor som beslagtagits. Fångsten ska ha sålts till Göteborgs Fiskeauktionsförening Ek samt Stockholms Fiskauktion AB som är ...

Share Öppna i ny flik

Kvinna misstänkt för mord i Perstorp släppt

2017-11-15

 Kammaråklagare Helene Jacobsson vid Åklagarkammaren i Helsingborg har under eftermiddagen i dag beslutat häva anhållandet av den kvinna som sedan i måndags varit anhållen skäligen misstänkt för mord på en tvåårig pojke i Perstorp för sju år sedan.

Share Öppna i ny flik

Döms för hets mot folkgrupp på Facebook-sidan Politikfakta

2017-11-15

 66-åriga Erik Pettersson lade ut en kommentar på Facebook-sidan Politikfakta med innebörd att nyanlända från vissa länder begår gruppvåldtäkter. Tingsrätten anser detta vara hets mot folkgrupp. Erik Pettersson frias dock för en annan kommentar på samma Facebook-sida.