Nyheter

Rättegångspodden

Share Öppna i ny flik

Rättegång om mord i Åkersberga inleds i Attunda tingsrätt

2017-11-14

 Attunda tingsrätt inleder måndagen den 20 november 2017 en rättegång som behandlar åtalet för mord på Söraskolan i Åkersberga den 18 juni 2017. Åklagaren har i andra hand gjort gällande att Viktor Edlunds gärning ska bedömas som synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Share Öppna i ny flik

Fängelse för männen i jaktbrottshärvan

2017-11-10

 Tingsrätten har dömt en 37-åriga Johan Lund för två fall av grovt jaktbrott, bestående i att han skjutit en järv och snarat en björn, samt för vapenbrott och brott mot vapenlagen, till fängelse i ett år och tre månader.

Share Öppna i ny flik

Anhållande hävt av tidigare misstänkt för mord i Åre

2017-11-10

 Den man i 30-årsåldern som suttit anhållen sedan i onsdags skäligen misstänkt för mord på en kvinna i Åre den 7 november i år har under förmiddagen i dag försatts på fri fot efter beslut av åklagare.

Share Öppna i ny flik

Åtal väckt för flera fall av rån- och rånförsök i Borås

2017-11-10

 I dag fredag den 10 november 2017 har åtal väckts vid Borås tingsrätt mot tre personer på sannolika skäl misstänkta för sammanlagt elva rån och rånförsök i centrala Borås under augusti och september månad i år.

Share Öppna i ny flik

Stefan Adolfsson döms för barnvåldtäkter

2017-11-10

 55-åriga Stefan Adolfsson våldtog och smygfilmade sin styvdotter. Han döms nu till sex års fängelse av Örebro tingsrätt. Flickan blev våldtagen första gången som 13-åring och övergreppen skedde under flera år. Stefan Adolfsson försåg också barnet med narkotika och pengar. Det har varit fråga om 40 000 kr, 20 000 kr och 9 000 kr. Hon har fått pengar vid varje tillfälle. Det har varit fråga om 40 000 kr, 20 000 kr och 9 000 kr. Hon och Stefan Adolfsson har oftast diskuterat pengar innan dom sexuella övergreppen utfördes.

Share Öppna i ny flik

Brottsförebyggande rådet får i uppdrag att göra en fördjupad studie om antisemitiska hatbrott

2017-11-09

 Enligt nationella och internationella rapporter har utsatthet, hot och hat mot judar i Sverige under den senaste tiden ökat. Nu får Brottsförebyggande Rådet, Brå, i uppdrag av regeringen att göra en fördjupad studie av antisemitiska hatbrott i syfte att kunna stärka det förebyggande arbetet.

Share Öppna i ny flik

Polismyndigheten och Säkerhetspolisen ska stärka arbetet mot politiskt motiverad brottslighet inför valet

2017-11-09

 Regeringen ger Polismyndigheten och Säkerhetspolisen i uppdrag att stärka arbetet med att förebygga, förhindra, försvåra och hantera politiskt motiverad brottslighet. Myndigheterna ska särskilt redogöra för insatser och åtgärder som vidtas inför valrörelsen 2018.

Share Öppna i ny flik

Jämnare fördelning av ensamkommande barn mellan kommunerna

2017-11-09

 Regeringen har i dag fattat beslut om en lagrådsremiss med förslag som innebär att möjligheterna för en anvisningskommun att placera ett ensamkommande barn i en annan kommun begränsas. Syftet med förslaget är att åstadkomma en jämnare fördelning av de ensamkommande barnen mellan kommunerna.

Share Öppna i ny flik

HD bedömer om ett narkotikabrott ska betraktas som grovt eller synnerligen grovt

2017-11-09

 Rebar Muhammed åtalades för att under fyra veckor i juli 2016 ha hanterat cirka 1 kg kokain och drygt 7 hg cannabis samt ha förmått tre andra personer att förvara och överlåta narkotika. Rinkeby-grillen i en Stockholmsförort hade använts vid narkotikaförsäljningen.

Share Öppna i ny flik

Hur ska ordinarie domare rekryteras i framtiden?

2017-11-09

 Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson har tagit emot Domarrekryteringsutredningens betänkande Rekrytering av framtidens domare. Med förslagen vill utredningen säkerställa att alla domstolar i hela Sverige också i framtiden kan rekrytera domare som tillhör de skickligaste och mest lämpade juristerna.