Nyheter

Rättegångspodden

Share Öppna i ny flik

Patent- och marknadsdomsdomstolen avgör ett ärende om tillgång till återvinningsstationer

2019-01-21

 Patent- och marknadsdomstolen fastställer Konkurrensverkets beslut att Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) måste återkalla uppsägningen av ett avtal som ger en konkurrent tillgång till FTI:s återvinningsstationer. Enligt domstolen skulle en sådan uppsägning eliminera all effektiv konkurrens på marknaden för s.k. producentansvarstjänster.

Share Öppna i ny flik

Åtal väckt i det så kallade Guldhedsmålet

2019-01-18

 Idag väcktes åtal i målet där fem personer är misstänkta och häktade bl a för delaktighet i mord på Guldheden i Göteborg den 20 maj 2018. Åtal är idag också väckt i mål mot fem häktade personer för misstanke för bl a förberedelse till mord den 26 juni 2018 i Göteborg. Målen handläggs i en gemensam rättegång.

Share Öppna i ny flik

Tre personer döms för tortyrliknande misshandel

2019-01-18

 Helsingborgs tingsrätt har i dag meddelat dom i ett mål om bland annat människorov och synnerligen grov misshandel.

Share Öppna i ny flik

Rättegången om trafikolyckan i Orsa avslutad

2019-01-17

 I dag har huvudförhandling hållits i målet rörande den unga flickan som omkom efter att ha blivit påkörd av en bil i Orsa. Dom kommer att meddelas den 24 januari 2019. Den tilltalade ska vara kvar i häkte fram till dess dom meddelas.

Share Öppna i ny flik

Terroristattentatet på Drottninggatan ger högre skadestånd till en anhörig

2019-01-17

 En elvaårig flicka dödades i terroristattentatet på Drottninggatan i Stockholm i april 2017. Rakhmat Akilov dömdes ca ett år senare för terroristbrott genom mord på flickan och ytterligare fyra personer till livstids fängelse. Han förpliktades att betala skadestånd till flickans pappa med 60 000 kr för psykiskt lidande.

Share Öppna i ny flik

Nya domarutnämningar

2019-01-17

 Regeringen har den 17 januari 2019:

Share Öppna i ny flik

Halmstads tingsrätt slutar ta emot fax

2019-01-17

 Från och med den 1 februari 2019 kommer tingsrätten inte att ta emot dokument via fax.

Share Öppna i ny flik

Markägarna vann mot staten

2019-01-17

 Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt har idag beslutat att staten ska betala sammanlagt drygt 18 miljoner kr till flera markägare som inte har beviljats tillstånd att avverka fjällnära skog.

Share Öppna i ny flik

Dom i det s.k. högskoleprovsmålet

2019-01-17

 Tingsrätten har idag i dag dömt de tre huvudåtalade till fängelse mellan tre år och sex månader och sex års fängelse för bl.a. medhjälp till osann försäkran, grovt brott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. En person till har dömts till fängelse i ett år och sex månader för medhjälp till osann försäkran, grovt brott. Ytterligare fem personer har dömts för olika former av brott med...

Share Öppna i ny flik

Stockholms tingsrätt dömer kvinna för mordförsök och olaga hot riktade mot sin sambo i lägenhet på Östermalm

2019-01-16

 Stockholms tingsrätt har idag meddelat dom mot en kvinna som åtalats för försök till mord och olaga hot. Tingsrätten dömer en kvinna för båda brotten till fängelse i åtta år. Kvinnan ska även betala skadestånd till målsäganden.