Nyheter

Rättegångspodden

Share Öppna i ny flik

Barnfamilj ska inte överföras till Ungern

2016-07-01

 Migrationsöverdomstolen har i en dom i dag beslutat att en barnfamilj inte ska överföras till Ungern. Deras asylansökningar ska istället prövas i Sverige. Domen rör frågan om överföring av en barnfamilj till Ungern enligt Dublinförordningen, dvs den förordning som säger att en person som flyr till Europa ska söka asyl i det första säkra land personen kommer till.

Share Öppna i ny flik

Länsstyrelser får uppdrag att förbättra tillsynen av gode män och förvaltare

2016-07-01

 Regeringen har gett ett uppdrag till sju länsstyrelser att förbättra tillsynen och stödet till gode män och överförmyndare.

Share Öppna i ny flik

Ny president i Hovrätten för Nedre Norrland

2016-07-01

 Erik Brattgård är sedan 2010 chefsrådman i Uppsala tingsrätt. Han utnämndes till rådman 1998 i samma tingsrätt. Under åren 1995–1998 arbetade han som departementsråd och biträdande chef för Rättssekretariatet för EU-frågor i Utrikesdepartementet. Dessförinnan arbetade han som rättssakkunnig i Justitiedepartementet.

Share Öppna i ny flik

Fällande domar i målet om matchfixning

2016-06-30

 Hovrätten över Skåne och Blekinge har idag dömt Muhamet Ahmeti, Linus Johansson, Mirza Selimovic som tidigare var fotbollsspelare i Kristianstads FF för att de tagit muta för att manipulera utgången i en match den 7 oktober 2013. Adnan Ajrovic och Luptjo Korunovski döms för att ha gett mutan.

Share Öppna i ny flik

Frikännande dom, saluförde skinn av prärievarg men sa att det var vargskinn

2016-06-30

 Det är förbjudet att sälja exemplar eller delar av djur som är utrotningshotade, t.ex. varg. Den som bryter mot förbudet kan dömas för artskyddsbrott. I det här fallet var det emellertid inte vargskinn utan skinn av prärievarg. Det spelade då inte någon roll att mannen sa att det var vargskinn. Hans handlande var inte straffbart.

Share Öppna i ny flik

Karl-Gustaf Harry Axell dömd för dråp för skjutningarna i Vallåkra

2016-06-30

 Helsingborgs tingsrätt har idag dömt Karl-Gustaf Harry Axell för att uppsåtligen ha skjutit ihjäl Fredrik Rauschning och Simon Rauschning utanför sin bostad i Vallåkra den 14-15 oktober 2015. Karl-Gustaf Harry Axell döms för dråp till fyra års fängelse. Han ska även betala skadestånd till brödernas föräldrar med totalt 100 000 kr.

Share Öppna i ny flik

Högsta förvaltningsdomstolen dom i mål om frivillig skattskyldighet enligt mervärdesskattelagen

2016-06-29

 En kommuns upplåtelse av rum till missbrukare har inte ansetts avse stadigvarande bostad. Fastighetsägaren har medgetts frivillig skattskyldighet för mervärdesskatt.

Share Öppna i ny flik

Andreas Karlsson och Martin Clausen åtals för mordförsök i Malmö

2016-06-28

 Åtal har idag väckts i det så kallade Möllanärendet mot Andreas Karlsson och Martin Clausen som suttit häktade misstänkta för brott begångna den 9 mars 2014 på Möllan i Malmö.

Share Öppna i ny flik

Åklagarmyndighetens tillsynsavdelning granskar uppmärksammat ärende

2016-06-28

 I början av juni häktades Martin Jonsson i Stockholm på sannolika skäl misstänkt för mord på sin tidigare flickvän Lotta 41 . Fallet blev uppmärksammat eftersom flickvännen tidigare hade polisanmält Martin Jonsson som anhölls i sin frånvaro misstänkt för grov kvinnofridskränkning.

Share Öppna i ny flik

Ändrade villkor för SkiStars anläggningar i Duved, Tegefjäll och Åre-Björnen

2016-06-27

 Mark och miljööverdomstolen har gått på länsstyrelsens linje och minskat möjligheterna för SkiStar att göra vattenuttag från Indalsälven.