Dom i mål om skattetillägg

2017-11-29

Högsta förvaltningsdomstolen har tagit ställning till om Skatteverket har haft rätt att inom ordinarie omprövningstid och på oförändrat underlag ändra ett beslut om skattetillägg till den skattskyldiges nackdel. Domstolen har även prövat förutsättningarna för befrielse från skattetillägget.

En skattskyldig ägde ett kommanditbolag tillsammans med bl.a. sitt aktiebolag. Han redovisade en mindre del av resultatet från kommanditbolaget i deklarationen medan huvuddelen redovisades av aktiebolaget. Genom omprövningsbeslut avvek Skatteverket från hans deklaration och höjde hans inkomst av näringsverksamheten samt påförde honom skattetillägg. Vid en senare omprövning på den skattskyldiges egen begäran sänkte verket både inkomsten och skattetillägget. Efter det att han överklagat upptäckte Skatteverket att skattetillägget hade beräknats fel. Verket räknade därför upp skattetillägget i ett särskilt beslut innan det omprövade både beskattningen och skattetillägget och överlämnade överklagandet till förvaltningsrätten.

Målet gällde om Skatteverket haft rätt att på det sätt som skett ändra beslutet om skattetillägg till den skattskyldiges nackdel. Högsta förvaltningsdomstolen konstaterade att verket i och för sig hade haft stöd för sitt förfaringssätt i de skatteförfaranderegler och den praxis som var tillämpliga. Eftersom skattetillägget har sådan straffrättslig karaktär att det omfattas av förbudet mot dubbla förfaranden i Europakonventionen prövade domstolen emellertid även om detta förbud påverkade Skatteverkets möjlighet att höja skattetillägget. Domstolen fann att så inte var fallet, eftersom det beslut varigenom skattetillägget sänktes och det beslut genom vilket det återigen höjdes hade fattats inom ramen för ett och samma förfarande. Förbudet mot dubbla förfaranden aktualiserades därmed inte.

Målet gällde också om det fanns förutsättningar att befria den skattskyldige från skattetillägget. Som skäl för befrielse hade han uppgett att den deklarerade resultatfördelningen mellan honom och hans aktiebolag totalt sett inte skulle ha lett till någon skattevinst för honom, bl.a. eftersom resultatet skulle ha beskattats hos aktiebolaget i stället. Högsta förvaltningsdomstolens ansåg att det inte fanns skäl att ta hänsyn till skatteeffekter som uppkommit i den skattskyldiges bolag.

 

Högsta förvaltningsdomstolen 2906-16

Andra nyheter

Åtal väckt mot sex personer för bedrägerier och utpressning

2017-11-30
I dag 30 november 2017 har åtal väckts vid Alingsås tingsrätt för omfattande bedrägerier samt ett fåtal utpressningsfall utförda av personer på en flyttfirma.
Läs

Björn Samström döms till tio års fängelse för sexualbrott via internet

2017-11-30
Uppsala tingsrätt har idag meddelat dom mot Björn Samström som åtalats för att via internet ha begått sexuella övergrepp mot ett stort antal barn boende i utlandet. Han döms bland annat för grov våldtäkt mot barn och påföljden bestäms till fängelse i tio år.
Läs

Dom i misshandelsmålet mot Kent Ekeroth

2017-12-01
Svea hovrätt har idag ogillat åtalet för misshandel mot Kent Ekeroth. Hovrätten har gjort en annan bevisvärdering än den tingsrätten har gjort. Hovrätten anser, i motsats till tingsrätten, att åklagaren inte har motbevisat Kent Ekeroths invändning om nödvärn.
Läs

Större möjlighet att använda fotboja vid kontaktförbud

2017-12-01
Regeringen har beslutat en lagrådsremiss med förslag om att elektronisk övervakning av kontaktförbud, så kallad fotboja, ska kunna sättas in tidigare för att bättre förebygga våld och trakasserier i nära relationer. Regeringen föreslår också att straffet för överträdelser av kontaktförbud med elektronisk övervakning skärps.
Läs

Effektivare återvändande och motverkande av missbruk av resehandlingar

2017-12-01
Migrationsminister och biträdande justitieminister Heléne Fritzon har tagit emot Återvändandeutredningens betänkande. Utredningen lämnar lagförslag som ska möjliggöra ett mer effektivt arbete med återvändande och föreslår åtgärder som ska minska missbruket av resehandlingar.
Läs