Effektivare återvändande och motverkande av missbruk av resehandlingar

2017-12-01

Migrationsminister och biträdande justitieminister Heléne Fritzon har tagit emot Återvändandeutredningens betänkande. Utredningen lämnar lagförslag som ska möjliggöra ett mer effektivt arbete med återvändande och föreslår åtgärder som ska minska missbruket av resehandlingar.

– Rättssäkerhet och ordning och reda i asylsystemet är viktigt för att vi ska kunna upprätthålla en långsiktig, hållbar och human migrationspolitik som värnar asylrätten. Jag ser därför fram emot att sätta mig in i utredningens förslag, säger migrationsminister och biträdande justitieminister Heléne Fritzon.

Särskild utredare har varit före detta chefsrådmannen Richard Ljungqvist. Utredningen konstaterar att det är viktigt att kunna klarlägga identiteten på utlänningar som vistas i Sverige för att kunna upprätthålla säkerheten i landet, skydda utsatta grupper och värna asylrätten. Det är också viktigt att personer som inte har rätt att vistas i Sverige kan förmås att återvända och att personer inte kan resa till eller från Sverige under falsk identitet.

Utredningen föreslår att när personer i samband med en inre utlänningskontroll inte kan styrka sin identitet och rätt att uppehålla sig i Sverige ska

Migrationsverket och Polismyndigheten i identifieringssyfte få fotografera och ta fingeravtryck på personen, fingeravtryck på barn dock bara få tas om det behövs och om barnet har fyllt sex år, och

Polismyndigheten och Kustbevakningen ska få eftersöka personens pass och andra identitetshandlingar och ta hand om den här typen av handlingar till dess att personen får tillstånd att vistas i Sverige eller lämnar landet.

För att stävja missbruket av resehandlingar och uppehållstillståndskort ska bland annat högst tre resedokument eller främlingspass kunna beviljas en person under en femårsperiod. Utredningen föreslår också att det ska gälla kortare giltighetstider för handlingarna och att de i vissa fall ska kunna återkallas.

– Efter terrorattacken i Stockholm den 7 april i år gav regeringen mig i uppdrag att bland annat utreda hur myndigheterna kan få bättre verktyg för att klarlägga personers identitet vid inre utlänningskontroller och hur missbruket av pass kan motverkas. Genom våra förslag får bland annat Polismyndigheten ökade möjligheter att bedriva ett mer effektivt arbete med minskade olägenheter för enskilda, säger särskilda utredaren Richard Ljungqvist.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 oktober 2018.

Andra nyheter

Lexbase kommenterar felaktigheter i TTs nyhetsrapportering

2017-12-04
I samband med att regeringen föreslår förändringar i Tryckfrihetsförordningen respektive Yttrandefrihetsgrundlagen, rapporterar media, bl.a. Nyhetsbyrån TT, att förändringarna innebär ett förbud för sajter som Lexbase. Det är emellertid inte en korrekt beskrivning av innebörden i förslaget. Lexbase kommer att kunna fortsätta att publicera domar online. Däremot innebär förslaget att allmänheten, d.v.s. gemene man, förbjuds att använda sajter som Lexbase. Rätten att på ett lätt sätt via Lexbase ta del av dessa offentliga handlingar kommer, om förslaget antas, förbehållas s.k. professionella akt
Läs

Åtal för mutor i musikbranschen ogillas

2017-12-04
Stockholms tingsrätt har i dag ogillat åtal om mutor i musikbranschen.
Läs

Dom i mål om tillsyn enligt personuppgiftslagen

2017-12-04
Landsting får inte ge ett ombud till en patient direktåtkomst till patientens journal.
Läs

Reyes Axtelius döms till två års fängelse för mordbrand

2017-12-05
Värmlands tingsrätt meddelar dom mot Reyes Axtelius som stått åtalad för mordbrand och grov mordbrand i Hagfors. Reyes Axtelius döms till två års fängelse för mordbranden i Blinkenbergsparken i Hagfors.
Läs

Regeringen föreslår ändringar i mediegrundlagarna

2017-12-05
Regeringen lämnar nu förslag på uppdaterade mediegrundlagar. Genom grundlagsändringen begränsas ansvariga utgivares ansvar för innehåll på nätet. Förslaget möjliggör också ett förbud mot databaser som sammanställer och sprider uppgifter om till exempel vilka som förekommer i domar i brottmål. Journalisters verksamhet eller publiceringar kommer däremot inte att påverkas av förslaget.
Läs