Tingsrätten avvisar statens talan mot arbetstagare i rekonstruktion
2016-11-18 | Göteborgs tingsrätt
En arbetstagare vars anställning omfattats av statlig lönegaranti under en företagsrekonstruktion lyckades få statens krav på fastställelse avvisat. Tingsrätten konstaterade att staten saknade rätt att föra en princippräglad fastställelsetalan enligt tvistemålsreglerna och avvisade därmed målet.
Bakgrund
Efter att en tingsrätt i maj 2016 beslutat om företagsrekonstruktion i ett mediabolag fattade rekonstruktören beslut om lönegaranti för flera anställda. Bland dem fanns en arbetstagare, som tillerkändes ersättning för maj och juni 2016 med drygt 38 500 kronor per månad. Staten, företrädd av tillsynsmyndigheten för konkurser, väckte därefter talan mot arbetstagaren med påstående att ersättningen inte rätteligen kunde utgå efter april 2016.
Den svarandes yrkande
I sitt svaromål yrkade arbetstagaren att tingsrätten skulle avvisa statens talan. Arbetstagaren invände att talan om fastställelse måste uppfylla kraven i 13 kap. 2 § rättegångsbalken, vilket inte var fallet här. Enligt arbetstagaren saknade staten ekonomiskt intresse i målet och en dom om fastställelse skulle inte kunna leda till någon verkställighet avseende återbetalning.
Skäl för avvisning
Tingsrätten konstaterade att statens talan i praktiken utgjorde en indirekt prövning av rekonstruktörens beslut, vilket innebar myndighetsutövning. En fastställelsetalan som syftar till ett sådant ändamål betraktas som en normprövning och är enligt första stycket i 13 kap. 2 § rättegångsbalken inte tillåten om inte särskilt stöd finns i lag. Även om 30 § lönegarantilagen ger staten möjlighet att väcka talan mot arbetstagaren ansåg tingsrätten att denna bestämmelse inte utgör ett sådant uttryckligt undantag från rättegångsbalkens huvudregel. Staten hade därmed inte rätt att föra talan, och målet avvisades.
Kostnadsföljd
Vid avvisningen beslutade tingsrätten att staten ska ersätta arbetstagarens rättegångskostnader med 46 875 kronor, inklusive ränta enligt lag.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
Den svarande, som lämnat sin anställning genom överenskommelse om avgångsvederlag, har fått utbetalt lönegarantiersättning för maj och juni 2016. I en tvist om fortsatt rätt till ersättning efter uppsägningstidens slut fastställer Göteborgs tingsrätt att ersättning enligt lönegarantilagen inte är berättigad efter den 30 april 2016. Den svarande hade en tillsvidareanställning som redigerare och t...