Sök nyheter och fördjupade reportage med inriktning på svenska rättsfall.
Artiklar om Anders Andersson
3 nyhetsartiklar finns att läsa
Anders Andersson född lördag 1 maj 1990 som bor i Stockholm.

Skyddstillsyn ersätter fängelsestraff i penningtvättmål

2024-12-03 | Hovrätten för västra sverige

Penningtvättsbrott

Hovrätten för Döld namn har, vid prövning av ett överklagande, ändrat tingsrättens dom mot den tilltalade för grovt penningtvättsbrott. Tingsrätten dömde den tilltalade till fängelse i ett år och tre månader samt avgift till brottsofferfonden, men hovrätten har nu bestämt påföljden till skyddstillsyn med samhällstjänst 140 timmar. Den tilltalade frias delvis från åtalet avseende ett större penningbelopp och döms endast för penningtvätt avseende 350 000 kronor.

Bakgrund och tingsrättens dom

Åklagaren åtalade den tilltalade för grovt penningtvättsbrott avseende totalt 1 907 000 kronor, varav 350 000 kronor hade överförts den 5 juni 2024 och ytterligare 1 557 000 kronor den 27 juni 2024. Tingsrätten fann samtliga överföringar styrkta som penningtvättsbrott och dömde tilltalade till fängelse i ett år och tre månader. Den tilltalade överklagade och begärde i första hand att hovrätten skulle ogilla åtalet för grovt penningtvättsbrott och i andra hand att brott bör rubriceras som penningtvätt av normalgraden gällande beloppet 350 000 kronor.

Hovrättens bedömning

Hovrätten konstaterar att bevisningen endast är tillräcklig för att styrka gärningen avseende överföringen på 350 000 kronor den 5 juni 2024. För de övriga överföringarna om totalt 1 557 000 kronor har det inte visats att den tilltalade i rätt tid insett att belopp av den storleksordningen förts in på hennes konto och att hon därmed haft uppsåt. Åtalet ogillades därför i denna del.
Hovrätten bedömer att penningtvätten avseende 350 000 kronor avsett betydande värde och att den tilltalade varit aktiv genom att upplåta sitt konto, förvara och överlåta pengarna. Gärningen kvalificeras därför som grovt penningtvättsbrott.

Påföljd och skadestånd

Tingsrättens fängelsedom ändras av hovrätten. Istället för fängelse ska den tilltalade genomgå skyddstillsyn med föreskrift om samhällstjänst 140 timmar. Kriminalvården utser övervakare. Om fängelse hade valts som påföljd skulle sex månaders fängelse ha tillämpats.
Hovrätten fastställer att målsägaren ska få ersättning från staten med 56 675 kronor, fördelat på 43 940 kronor i arbete, 1 400 kronor för tidsspillan och 11 335 kronor i mervärdesskatt. Tingsrättens avgift till brottsofferfonden om 1 000 kronor kvarstår.

Faktaruta
Fakt a
Värde
Brott
Grovt penningtvättsbrott
Händelseperiod
5 juni–27 juni 2024
Belopp förd till konto
350 000 kronor
Tingsrättens påföljd
Fängelse 1 år 3 månader
Hovrättens påföljd
Skyddstillsyn, samhällstjänst 140 timmar
Skadestånd till målsägare
56 675 kronor
Avgift till brottsofferfonden
1 000 kronor

Källhänvisning

Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).

Så begär du ut handlingar:

För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.

Kontaktuppgifter:

Tingsrätt Tingsrätt

Stockholm, Stockholmsvägen 1

Telefon: 0700078789

E-post: tingsratt@dom.se

Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.

Publicerad av Lexbase redaktion redaktionen@lexbase.se

Relaterade artiklar

11 oktober 2024

Vid en rättegång i Varbergs tingsrätt har den tilltalade dömts för grovt penningtvättsbrott. Enligt domen har händelser inträffat mellan den 5 juni 2024 och den 27 juni 2024, då pengar kopplade till brottslig verksamhet togs emot och hanterades via den tilltalades bankkonton. Rättegången visade att den tilltalade upplätit sina konton så att obehöriga transaktioner kunde utföras, vilket bidrog ti...

7 maj 2024

Den tilltalades överklagande av domen för penningtvättsförseelse avvisades av hovrätten, som i allt anslöt sig till tingsrättens bedömning. Den tilltalade döms därmed oförändrat för tre fall av penningtvättsförseelse och får en villkorlig dom med dagsböter samt en avgift till brottsofferfonden. Hovrätten fastställde också ersättning till målsäganden och att staten står för kostnaderna i hovrätten....

Villkorlig dom i penningtvättmål

Penningtvättsbrott
Artikel
19 juni 2023

En svensk tingsrätt har i ett penningtvättsmål fällt en tilltalad för att ha tagit emot och hanterat pengar med brottsligt ursprung. Enligt domen ska den tilltalade, som mottagit flera inbetalningar under en period i oktober 2020, dömas för tre fall av penningtvättsförseelse. Händelserna ägde rum i Borås stad och har kopplingar till fordonshandel där pengar från brottslig verksamhet felaktigt ka...

6 november 2019

Tingsrätten i Alingsås har avvisat ett kreditbolags talan mot en privatperson efter att kreditbolaget inte betalat föreskriven tilläggsavgift som ålades dem vid överlämnandet från Kronofogdemyndigheten. Ett kreditbolag förde talan om att få driva in en fordran som hade överlämnats till dem från Kronofogdemyndigheten. Enligt tingsrättens anteckningar skulle kreditbolaget betala en föreskriven til...