Nyheter

Rättegångspodden

Share Öppna i ny flik

Regeringen lämnar förslag på ny järnvägstrafiklag

2017-10-19

 I dag har regeringen lämnat ett förslag till Lagrådet om en ny järnvägstrafiklag. Den nya, moderna lagen innebär att de 30 år gamla reglerna för inrikes järnvägstransporter ersätts.

Share Öppna i ny flik

Förvaltningsrätten har avgjort ”passupphandlingsmålet”

2017-10-19

 Förvaltningsrätten i Stockholm har idag avslagit Safran Identity & Securitys ansökan om överprövning av Polismyndighetens upphandling av persondokument och passystem. Förvaltningsrättens prövning i målet är begränsad till en kontroll av om Polismyndigheten, utifrån de omständigheter som Safran Identity & Security anfört, följt de grundläggande principerna och övriga bestämmelser i upphandlingslagstiftningen.

Share Öppna i ny flik

Amir Hussein Amiri häktas för mord på 80-årig kvinna Norsjö

2017-10-18

 Vid halvtvåtiden på lördagen den 14 oktober 2017 anträffades en 80-årig kvinna död i ett soprum i centrala Norsjö i Västerbotten. Den misstänkta Amir Hussein Amiri som greps och anhölls misstänkt för gärningen häktas nu häktad på sannolika skäl.

Share Öppna i ny flik

Beslut om köpstopp av premiepensionsfond kan inte överklagas till förvaltningsdomstol

2017-10-17

 Beslut om köpstopp av en fond i premiepensionssystemet kan inte överklagas till förvaltningsdomstol, konstaterar Kammarrätten i Stockholm i en dom i dag. Skälet är att beslutet är en konsekvens av det samarbetsavtal som finns mellan Pensionsmyndigheten och fondbolaget.

Share Öppna i ny flik

Åklagare lägger ner ärende om misstänkt fornminnesbrott

2017-10-16

 Åklagare har i dag beslutat att lägga ned en förundersökning om misstänkt fornminnesbrott i Lyckå slottsruin, Karlskrona.

Share Öppna i ny flik

Rättegång om jakthärva inleddes i Luleå tingsrätt

2017-10-16

 Rättegången om en av Sveriges största jakthärvor började i dag på Luleå tingsrätt. Robert Edelbro, Urban Edelbro, Tony Granlund, Johan Lund samt Rune Stokke är åtalade för 20-talet brott såsom grova jaktbrott, vapenbrott och häleri. Flertalet rovdjur misstänks ha dödats, och vissa ska ha plågats innan de avlivats. Det handlar om flera björnar, tre lodjur och en järv. Tre av de fem männen åtalas för grova jaktbrott. Den huvudmisstänkta ska ha dödat tre björnar och tre lodjur illegalt. Flera av de åtalade är renskötare ansvarspositioner i olika samebyar.

Share Öppna i ny flik

Allras VD Alexander Ernstberger häktas för Trolöshet mot huvudman

2017-10-13

 Stockholms tingsrätt häktade även Allras VD Alexander Ernstberger för Trolöshet mot huvudman, grovt brott. Brottet ska enligt häktesframställan utförts under perioden 2012-01-01 -- 2012-12-31. Tidigare under fredagen häktades Olle Marcusson, som suttit som VD för Allras fondbolag i Luxemburg. I dagsläget sitter tre personer häktade, misstänkta för ekonomisk brottslighet i samband med Allras affärer knutna till premiepensionssystemet.

Share Öppna i ny flik

Heléne Fritzon till RIF-råd i Luxemburg

2017-10-13

 I dag fredag den 13 oktober deltar migrationsminister och biträdande justitieminister Heléne Fritzon på rådet för rättsliga och inrikesfrågor (RIF) i Luxemburg.

Share Öppna i ny flik

VD för Allras fondbolag i Luxemburg häktas

2017-10-13

 Olle Marcusson, 40, vd för Allras fondbolag i Luxemburg, har häktats som på sannolika skäl misstänkt. för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Olle Marcusson nekar till brott. Åklagaren har även inlämnat en häktningsbegäran som gäller Allras vd Alexander Ernstberger, häktesförhandlingen inleds under eftermiddagen i Stockholms tingsrätt.

Share Öppna i ny flik

Bröderna Al-Ali döms för människorov och grov våldtäkt m.m.

2017-10-13

 Malmö tingsrätt har i dag meddelat dom i det mål där Mohammad Al Ali samt Mohammad Al Ali från Syrien stått åtalade för bl.a. människorov, grov våldtäkt och försök till utpressning på Snödroppsgatan i Malmö i april 2017.