Nyheter

Rättegångspodden

Share Öppna i ny flik

Tingsrätten dömer två män i Swefilmer-målet

2017-05-15

 Tingsrätten har idag meddelat dom i det uppmärksammade målet där Alisan Biber och Max Johansson åtalats för att ha stått bakom och drivit hemsidan Swefilmer.com.

Share Öppna i ny flik

Kammarrätten godkänner skyddsjakt på skarv

2017-05-15

 Länsstyrelsen har utrett vilka områden i skärgården som är särskilt viktiga för fågelbeståndet och inte beviljat skyddsjakt där. Det konstaterar kammarrätten i dagens dom där skyddsjakt i fem områden i Stockholms skärgård godkänns. Tiden för skyddsjakt har dock passerats.

Share Öppna i ny flik

Tingsrätten meddelar fällande dom i mål om penningtvätt av transfersumma för fotbolls-stjärnan ”Hulk”

2017-05-15

 Tingsrätten har idag fällt Hussein Barjawi och Silvija Jansson som tagit emot och förvarat 3,5 miljon kronor på ett bolagskonto. Pengarna utgjorde del av transfersumman för fotbollsspelaren Givanildo ”Hulk” Vieira de Sousas övergång till Shanghai SIPG Football Club, men bedragare lyckades dirigera om en utbetalning till ett konto i Sverige. Pengarna frystes dock på kontot innan någon hann ta ut dem.

Share Öppna i ny flik

William Bautista Fuentes som fotograferade under en kvinnas kjol har dömts av HD för sexuellt ofredande

2017-05-15

 I en rulltrappa förde William Bautista Fuentes upp sin mobiltelefon under kjolen på en kvinna och fotograferade hennes underliv. Eftersom kvinnan inte var medveten om vad som hände ansåg tingsrätten och hovrätten att hon inte hade blivit ofredad i lagens mening. Åtalet för sexuellt ofredande ogillades därför. Efter riksåklagarens överklagande bifaller Högsta domstolen nu åtalet och dömer William Bautista Fuentes till dagsböter.

Share Öppna i ny flik

DOM: Dalatrafiks stadsbussar i Borlänge beviljas kameraövervakning på bussar

2017-05-15

 Förvaltningsrätten har idag beviljat tillstånd till kameraövervakning dels på Dalatrafiks stadsbussar i Borlänge och dels på de bussar som trafikerar sträckan Falun-Borlänge.

Share Öppna i ny flik

Ny dataskyddslag ska ut på remiss– Personuppgiftslagen (PUL) ska upphävas

2017-05-15

 Förra veckan överlämnade den särskilda utredaren Inga-Lill Askersjö sitt betänkande till justitieminister Morgan Johansson. Utredningens uppdrag har varit att föreslå en ny nationell reglering om personuppgiftsbehandling som på ett generellt plan kompletterar den nya dataskyddsförordningen som har beslutats inom EU.

Share Öppna i ny flik

Nacka kommun beslut att förbjuda försäljning av ett kosttillskott med för hög D-vitaminhalt var riktig

2017-05-11

 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Nacka kommun beslutade i mars 2015 att förbjuda Greatlife Group AB att sälja ett kosttillskott som gav en dygnsdos 125 mikrogram D-vitamin. Nämnden beslutade samtidigt att företaget Greatlife Group AB skulle återkalla produkten från marknaden. Länsstyrelsen och förvaltningsrätten avslog företagets överklagande.

Share Öppna i ny flik

Jonas Inde döms för att ha hotat anställda på Aftonbladet

2017-05-11

 Jonas Inde har hotat Karl Fredrik Virtanen, Daniel Svedin och Oisin Cantwell genom att på sin twittersida tagga dessa och skriva Ja, @lamai99.@Aftonbladet @danielswedin @oisincantwell @fvirtanen ska äta bajs och jag ska sparka sönder deras huvuden, så onödiga är dom." och "Jag kan slå ihjäl hela jävla @Aftonbladet, @danielswedin @oisincantwell @fvirtanen. Så onödigt allt ni gör, så förljuget, OCH DET VET NI!" och "MatteJz @danielswedin @oisincantwell Dagsedel? Hoppa på fega skräpet @fvirtanen's skalle tills den krossas och hjärnsubstansen sprutar!".

Share Öppna i ny flik

Viking Line får inte kameraövervaka terminal under hela dygnet

2017-05-11

 Viking Line får inte tillstånd att under hela dygnet kameraövervaka med bildinspelning terminalen på Stadsgårdskajen i Stockholm. Viking Line har sedan tidigare tillstånd till kameraövervakning och har ansökt om utvidgning av tillståndet och att få övervaka dygnet runt med bildinspelning. Kammarrätten i Stockholm anser att tillstånd krävs för samtliga kameror och att Viking Line inte har visat att intresset av övervakning väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad.

Share Öppna i ny flik

Gränskontroller vid inre gräns förlängs

2017-05-11

 Regeringen har i går beslutat att förlänga den återinförda gränskontrollen vid vissa hamnar i Skåne och Västra Götaland samt vid Öresundsbron.