Fängelse för relationsvåld och kontaktförbudsbrott
2016-01-15 | Malmö tingsrätt
Brott mot allmän verksamhet m.m.
Misshandel
Skadegörelsebrott
Kontaktförbud
Fängelse för relationsvåld och kontaktförbudsbrott
Fängelse för relationsvåld och kontaktförbudsbrott
En person har dömts till sex månaders fängelse efter upprepade våldsamma angrepp mot en närstående, skadegörelse i dennes bostad och ett försök att hindra ett vittne från att larma polis. Rättegången rör brott begångna i juli och december 2015.
Händelsen
I juli 2015 bröt den tilltalade mot ett beslut om kontaktförbud genom att vid tre tillfällen söka upp och påtränga sig hos målsäganden i dennes bostad. Samtidigt förstördes ett brevinkast till ett värde av 1 635 kronor.
I december samma år återvände den tilltalade till bostaden, knuffade in målsäganden i sovrummet och utdelade ett tiotal slag med både knuten och öppen hand samt träföremål, vilket medförde bland annat blåmärken, hudblödningar och hjärnskakning. Under angreppet försökte målsägandens anhöriga larma polis, varpå den tilltalade slog och drog i en närstående för att hindra detta. En TV-apparat och en mobiltelefon förstördes.
Rättegången
Rätten har baserat sin bedömning på målsägandens detaljerade vittnesmål, stödjande fotografier, journalanteckningar, polisrapporter och vittnesmål från närvarande barn och grannar. Åklagaren åberopade även inspelat samtal till larmcentralen och rättsintyg som styrker skadorna. Försvaret bestridde vissa delar av beskrivningen men erkände delvis skadeståndsanspråk.
Domen
Den tilltalade döms för misshandel, skadegörelse vid fyra tillfällen, övergrepp i rättssak och tre fall av överträdelse av kontaktförbud. Tidigare pågående skyddstillsyn undanröjs. Påföljden blir fängelse i sex månader. Den tilltalade ska också stanna kvar i häkte till dess domen vunnit laga kraft.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
Den tilltalade dömdes vid Malmö tingsrätt den 21 februari 2022 för ringa narkotikabrott och grov olovlig körning. Straffet blev dagsböter och avgift till brottsofferfonden, och beslagtagna narkotikapreparat förklarades förverkade. Åklagaren åtalade den tilltalade för innehav av olika narkotikaklassade preparat samt för att ha kört lastbil utan giltigt körkort i Sverige. Den tilltalade erkände o...
Den tilltalade döms till åtta månaders fängelse för grov penningtvätt efter att ha fört ut en lyxbil ur landet utan att kontrollera dess ursprung. Enligt domen vid Malmö tingsrätt anfördes att den tilltalade i juli 2016 mottog en Mercedes GLE 450 AMG från ett bilförsäljningsföretag i Sverige och utan att göra några egentliga kontroller förde bilen ut ur landet. Transporten skedde via färja från...