Dataintrång i polisens beslagshantering
2025-06-18 | Lund tingsrätt
Brott mot frihet och frid
Den tilltalade döms för dataintrång efter att ha öppnat och dokumenterat innehållet i en beslagtagen mobiltelefons telefonbok samt därefter gjort flera odokumenterade sökningar i polisens IT-system. Tingsrätten i Lund friar samtidigt från tre misstänkta intrång vid andra tillfällen och dömer till böter och avgift till brottsofferfonden.
Bakgrund
Den tilltalade, en beslagshandläggare vid en polismyndighet, ombads fotografera beslagtagna föremål. I samband med detta tog han även bilder av kontaktlistan i en beslagtagen mobiltelefon och laddade upp dem i ett internt ärendehanteringssystem. Utifrån dessa bilder genomförde han fem odokumenterade sökningar i Polisens multifråga (PMF) och Datoriserad UtredningsRutin Tvångsmedel (DUR 2) utan att ha något skriftligt eller dokumenterat direktiv från åklagare eller förundersökningsledare.
Brotten och tingsrättens bedömning
– Dataintrång (5 tillfällen) den 4 juni 2024: Tingsrätten bedömer att öppnandet av telefonbokens innehåll och de därefter gjorda sökningarna inte ingick i den tiltalades arbetsuppgifter eller var särskilt beordrade. Dessa åtgärder är därför olovliga.
– Frikännande för dataintrång (3 tillfällen) den 3 juni 2024: Sökningarna i polisens register om en fordonsregistrering och om uppgifter rörande en anmäld cykel bedöms ha skett som led i ordinarie arbetsuppgifter (inplacerade i ett internt tipsprojekt och i stöd åt jourförundersökningsledare). Dessa anses lagligen motiverade och frigörs från påföljd.
Påföljd
Tingsrätten dömer den tilltalade för fem fall av dataintrång till 30 dagsböter om 250 kr vardera (totalt 7 500 kr). Den dömde ska dessutom betala 1 000 kr till brottsofferfonden.
Sekretess
Domstolen förordnar att sekretess ska bestå avseende uppgifter som lagts fram under stängda dörrar och upptagits på bild- och ljudfil.
Ersättning
En målsägande i ärendet tillerkänns 47 441,60 kr i ersättning från staten för arbete, tidsspillan, utlägg och mervärdesskatt.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.