Grov stöld av byggnadsställningar ger fängelse i hovrätt
2023-03-14 | Göta hovrätt
Stöld
Göta hovrätt har i en överklagad dom ändrat påföljden för en person som tillsammans med en medåtalad olovligen avlägsnat byggnadsställningar från ett byggställningsföretag. Tingsrätten dömde den tilltalade till villkorlig dom och dagsböter, men hovrätten fastställer grov stöld och bestämmer straffet till fängelse i ett år.
Processen i hovrätten
Åklagaren överklagade tingsrättens dom och yrkade fängelsestraff för den tilltalade medan denne begärde frikännande. Hovrätten har prövat målet i sak, redovisat samma bevisning som tingsrätten och kommit till samma slutsats om gärningen som grov stöld. Åtalet mot den tilltalade gällde grov stöld enligt 8 kap. 4 § brottsbalken i lydelsen före den 1 mars 2021. Åklagarens andrahandsyrkande om grov förskingring prövades inte separat eftersom hovrätten bekräftade stöldrubriceringen.
Bevisning och brottsfakta
Hovrätten har tagit del av förhörsuppgifter och skriftliga bevisningar, bland annat polisförhör med ett vittne. Det är visat att den tilltalade, utifrån en gemensam brottsplan med en medåtalad, under perioden 21 mars–6 november 2018 olovligen avlägsnade byggnadsställningar tillhörande AB Döld namn. Trots att den tilltalades medverkan bedömts som något mindre omfattande än medåtalades var den inte ringa. Med hänsyn till det tillgripna föremålets värde utgör gärningen grov stöld.
Ändrade påföljder
I tingsrätten dömdes den tilltalade till villkorlig dom och 60 dagsböter om vardera 110 kronor. Brottsofferfondsavgiften sattes till 800 kronor. Hovrätten ändrar påföljden och bestämmer fängelse i ett år, med motivering att brottets straffvärde för den tilltalades del klart överstiger gränsen för villkorlig dom. Den långa tid som förflutit sedan gärningen vid straffmätningen medför att fängelsestraffet kortas något, vilket leder fram till ettårig fängelse istället för strängare påföljd. I övrigt gäller tingsrättens domslut.
Försvararkostnader och avgifter
Hovrätten beslutar att staten ska stå för kostnaden för försvararen i både tingsrätten och hovrätten. För arbetet i hovrätten godkänns tio timmars ersättning, totalt 18 450 kronor inklusive mervärdesskatt. Den tilltalade är befriad från att själv stå för dessa kostnader.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
Den tilltalade har dömts av tingsrätten för grov stöld, efter att under perioden mars till november 2018 ha hanterat byggnadsställningsmaterial utanför ramen för sitt uppdrag. Under sin tid som inhyrd ställningsbyggare hade den tilltalade, tillsammans med en medbrottsman, tillgång till uppgifter som gjorde det möjligt att obehörigt ta del av uppdragsgivarens egendom. Genom att sortera, märka om o...