Hovrätten frikänner efter tvist om röttljuskörning
2025-07-07 | Svea hovrätt
Trafik-, fordondsrelaterade brott
Hovrätten ändrar tingsrättens dom – friar misstänkt trafikbrott
En person som tidigare dömts för brott mot trafikförordningen den 23 september 2024 har i hovrätten friats från åtalet. Tingsrätten dömde ursprungligen den tilltalade till penningböter på 3 000 kronor, men hovrätten fann att bevisningen inte var tillräcklig för en fällande dom.
Bakgrund och åtal
Åklagaren åtalade den tilltalade för brott mot trafikförordningen (2 kap. 2 § och 14 kap. 3 § 1 p a, trafikförordningen 1998:1276) med påståendet att trafikljuset visade rött när den tilltalade passerade stopplinjen. Den tilltalade överklagade tingsrättens dom. Åklagaren motsatte sig ändring och hovrättens prövning gjordes utan huvudförhandling.
Hovrättens bedömning
Hovrätten har prövat samma bevisning som tingsrätten—uttalanden från en polisman och filmer från kameror i polisbil. Enligt hovrätten går det varken av polisens vittnesmål eller de inspelade filmerna med full säkerhet att fastställa att trafikljuset var rött vid passagen. Mot denna bakgrund friades den tilltalade från åtalet för brott mot trafikförordningen och hovrätten upphävde tingsrättens påföljdsbeslut.
Tingsrättens dom och påföljd
I tingsrätten bedömdes bevisningen som tillräcklig för att styrka brott mot trafikförordningen. Den tilltalade dömdes till penningböter på totalt 3 000 kronor för överträdelse den 23 september 2024.
Konsekvenser
Frikännandet i hovrätten innebär att tingsrättens dom och det utdömda bötesstraffet upphävs. Den tilltalade står därmed utan påföljd för det åtalade trafikbrottet.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
Enligt en dom från Uppsala tingsrätt har den tilltalade dömts för brott mot trafikförordningen. Domen följer händelsen den 23 september 2024 på Tycho Hedens väg i Uppsala, då den tilltalade körde en personbil och anklagades för att ha passerat ett trafikljus när det visade rött. Händelsen styrktes genom polisens filmbevis, där fordonets framfart och passering i hög hastighet framkom. Under förha...
Försummad dygnsvila vid lastbilskörning ger böter En person döms för brott mot reglerna om kör- och vilotider efter att ha kört lastbil utan föreskriven dygnsvila. Tingsrätten dömer till penningböter på 4 000 kronor. Under ett tvådygnsuppdrag den 26–27 september 2019 körde den tilltalade lastbil utan att ta ut tillräcklig dygnsvila enligt EU-förordning 561/2006. Efter ett godstransportuppdrag t...