Dråp i bostad i Kista
2019-04-17 | Solna tingsrätt
Brott mot liv och hälsa
Dråp i bostad i Kista
Dråp i bostad i Kista
En man döms till sex års fängelse för dråp efter att ha dödat sin partner med kniv i bostaden i Kista i september 2018.
Gärningsförloppet
En åklagare hävdade att den tilltalade berövat partnern livet genom att trycka in en kniv i halsen, vilket förorsakade skador på halspulsåder och muskulatur och ledde till förblödning. Händelsen inträffade i köket i ett radhus som tillhörde den tilltalades mor. Endast den tilltalade och målsäganden var närvarande i det avgörande ögonblicket. Under helgen hade målsäganden, som nyligen skrivits ut från sjukhus efter en allvarlig sjukdomsbehandling, upprepade gånger uttryckt dödstankar och hanterat knivar och använt snören samt handdukar som snaror. Slutligen tryckte den tilltalade in kniven i målsägandens hals, varpå denne avled.
Rättens bedömning
Tingsrätten fann att den tilltalade agerat med uppsåt men att gärningen skulle bedömas som dråp då den utspelade sig i en extremt pressad situation utan planering. Rätten konstaterade att den tilltalade led av en återkommande depression och påverkades starkt av målsägandens destruktiva agerande under helgen. Eftersom gärningen var ett resultat av en tillfällig impuls i känslomässig och psykisk förvirring bedömdes brottet som dråp i stället för mord. Den tilltalade har erkänt brottet, medgett skadeståndsanspråk och medverkat i utredningen. Hänsyn togs också till att han omedelbart larmade och inte försökte dölja handlingen.
Förverkande
En kniv som använts vid gärningen förklarades förverkad.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
Hovrätten för Västra Sverige har efter överklagande prövat en tingsrättsdom om hot mot tjänsteman. Den tilltalade döms fortsatt för hot mot en ordningsvakt, och hovrätten fastställer skyddstillsynen. Däremot ogillas målsägandens skadeståndsyrkande och den statliga ersättningen till en ersättningsberättigad justeras upp. Åklagaren åtalade den tilltalade för hot mot tjänsteman enligt 17 kap. 1 § fö...
En dom från en svensk tingsrätt har nu meddelats i ett ärende där den tilltalade dömts för hot mot en tjänsteman. Domen gäller en händelse den 3 juli 2024, då den tilltalade enligt åklagarens uppgift riktade hot om våld mot en ordningsvakt vid avvisning av personer från en lokal plats i Göteborg. Under rättegången framkom att den tilltalade uppgett att hen var påverkad av medicinering samt befan...
Hovrätten har i ett överklagande prövat tingsrättens dom mot den tilltalade, som dömts för dråp efter att ha tillfogat målsäganden dödande skador med kniv. Åklagarens yrkande om uppgradering till mord och skärpt påföljd avslogs, och hovrätten instämde i tingsrättens bedömning av brottsrubricering och påföljd. Hovrätten delade tingsrättens slutsats att den tilltalade med uppsåt berövat målsäganden...