Medhjälp till grovt rån vid G4S-värdedepå
2010-10-07 | Södertörns tingsrätt
Rån
Medhjälp till grovt rån vid G4S-värdedepå
Medhjälp till grovt rån vid G4S-värdedepån
En person döms till två års fängelse för medhjälp till grovt rån efter det spektakulära helikopterrånet mot en G4S-värdedepå i Västberga i september 2009. Rätten menar att den tilltalade deltog i planeringen, bidrog till kuppens genomförande och hjälpte till att ordna pilot för helikoptern.
Händelseförlopp
Tidig morgon den 23 september 2009 landade rånarna i en stulen helikopter på taket till G4S-värdedepån i Västberga. Maskerade och beväpnade gärningsmän tog sig in genom sprängningar och krossade fönsterrutor, tvingade personalen att fly och lastade därefter ner säckar med över 39 miljoner kronor. Efter flykten överlämnades helikoptern till en mellanlandningsplats och återfanns senare i Täby.
Planering och bevisning
Enligt domen ingick den tilltalade i brottets planeringsskede. Telefonsamtal och SMS från hemliga “förberedelselurar” kopplade ihop honom med andra delaktiga. Teknikspår — bland annat DNA på buntband och GPS som programmerats med färdvägar — knöt honom till rånet. Till rätten redogjorde åklagaren för sammanlagt cirka 70 möten och samtal i syfte att ordna helikopterpilot, sprängmedel och avspärrningar.
Domstolens slutsats och påföljd
Tingsrätten fann det ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade hjälpt till att rekrytera helikopterpilot och understödja rånets genomförande. Domen lydde på medhjälp till grovt rån, med fängelse i två år. Villkorligt medgiven frihet från ett tidigare fängelsestraff från 2007 förverkades.
Skadestånd och ekonomiska konsekvenser
Tingsrätten dömde den tilltalade att solidariskt med övriga medtilltalade utge skadestånd på sammanlagt över 9,8 miljoner kronor till G4S, Döld namn och ett 30-tal enskilda målsäganden. Dessutom förordnades kvarstad på tillräckligt stora belopp i egendom för att täcka målsägandenas krav vid utmätning.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.