Personlig assistent döms för grovt bedrägeri mot Försäkringskassan
2025-05-12 | Norrköpings tingsrätt
En personlig assistent har av Norrköpings tingsrätt dömts till ett års fängelse för grovt bedrägeri efter systematiska felaktigheter i tidredovisningar. Genom vilseledande uppgifter i assistansersättningens tidrapporter orsakade den tilltalade felaktiga utbetalningar på sammanlagt 868 388,90 kronor under perioden januari 2018–juni 2019.
Händelseförlopp
Den tilltalade var anställd som personlig assistent åt en person med assisteringsbehov och deltog i redovisning av assistanstimmar. Under 17 tillfällen lämnade assistenten oriktiga uppgifter om utförd tid via både digitala tidrapporter och pappersunderlag. Rättens bedömning är att den tilltalade känt till att timmarna inte motsvarade verklig arbetsinsats och ändå intygat uppgifterna, vilket ledde till att Försäkringskassan betalade ut ersättning till anordnaren och därigenom vidare till assistenten.
Rättegången
Åklagarsidan har beskrivit förfarandet som organiserat och systematiskt, med falska handlingar som använts över en längre tid. Försvaret hänvisade till bristande språkförståelse och okunskap om rapporternas innehåll. Tingsrätten fann dock att den tilltalade haft möjlighet att kontrollera tidrapporterna och att uppsåtet kunde fastställas.
Domen
Tingsrätten bedömde brotten som grova med hänsyn till omfattningen, beloppets storlek och den systematiska karaktären i brottsligheten. Varje felaktig utbetalning betraktades som ett eget brott. För grovt bedrägeri utdömdes ett totalt straffvärde om ett års fängelse. Den tilltalade förpliktades också att betala en avgift till brottsofferfonden.
Påföljd och reaktioner
Fängelsestraffet på ett år blir den tilltalades första lagföring. Domstolen fann att fängelse var den enda lämpliga påföljden med hänsyn till mängden och typen av brott. Däremot undanröjde tingsrätten inte att återkrav på felaktigt utbetalda belopp kan hanteras i förvaltningsprocess.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Innehållet i denna nyhetsartikel bygger på offentlig information och publiceras med ett journalistiskt syfte. Artikeln innehåller inte personnummer eller folkbokföringsadress och omfattas därmed inte av dataskyddsförordningens (GDPR) tillämpningsområde enligt gällande rättspraxis.