Villkorlig dom för penningtvättsbrott
2022-06-14 | Linköpings tingsrätt
Penningtvättsbrott
En tilltalad döms i Linköpings tingsrätt för penningtvättsbrott efter att ha tagit emot och hanterat medel med misstänkt kriminellt ursprung. Domen, som berör händelser under två separata tillfällen i september 2018, fastställer att den tilltalade agerat med likgiltighetsuppsåt och därför bär ett ansvar för att ha underlättat penningtvätt.
Händelseförlopp och bedömning
Den tilltalade uppmanades av okända personer att ta emot medel som härrörde från bedrägeribrott. Under den första händelsen mottogs 20 000 kr, varefter en del av medlen swishades vidare till andra konton och resterande belopp togs ut via bankomat. På den andra händelsen uppgick beloppet till 15 000 kr, varvid en annan person genomförde ett uttag med kortet. Trots att den tilltalade hävdade att han utnyttjades av andra, fann tingsrätten att omständigheterna tydde på att denne borde ha insett risken för att pengarna kommit från brottslig verksamhet.
Bedömningen grundas bland annat på att den tilltalade inte ifrågasatte transaktionernas syfte eller begärde ytterligare information om pengarnas ursprung. Tingsrätten konstaterade att detta tyder på ett så kallat likgiltighetsuppsåt, vilket ledde till att den tilltalade dömdes för penningtvättsbrott. Domen åläggde dessutom den tilltalade en villkorlig dom, utan tillämpning av dagsböter, med hänsyn till att denne tidigare varit ostraffad.
Skadestånd och andra påföljder
Utöver den villkorliga domen ålades den tilltalade att ersätta drabbade partier. Skadeståndet uppgår till totalt 20 000 kr jämte ränta för en del av brottsåtgärderna, medan ett solidariskt skadestånd om 15 000 kr, med proportionering mellan parterna, även fastställdes. Ytterligare har den tilltalade ålagts att betala en avgift om 800 kr till brottsofferfonden.
Genom domen framgår att den tilltalade, trots försäkran om att ha blivit pressad av andra, inte vidtagit nödvändiga kontroller av transaktionernas bakgrund. Detta bedömdes som att han medvetet medverkat till att dölja pengarnas brottsliga ursprung.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
Den tilltalade har dömts för penningtvättsbrott. Händelsen, som ägde rum den 1 september 2018 i en kommun i Östergötland, rörde en transaktion om 150 000 kr, vilken härrörde från medel som ursprungligen hade erhållits genom bedrägeri mot en målsägande. En rad transaktioner genomfördes under samma natt, där pengarna delvis swishades vidare och delvis togs ut på bankomat. I rättegången framfördes...