Grovt häleri vid paketutlämning: 42 åtalspunkter fastställs i hovrätten
2016-04-19 | Hovrätten över skåne och blekinge
Bedrägeri och annan oredlighet
En person som i tingsrätten dömdes för 104 fall av grovt häleri överklagade domen till hovrätten över Skåne och Blekinge. I hovrätten ogillades åtalet för en barnvagnspost och omfattningen av ansvar minskades till 42 åtalspunkter. Fängelsestraffet sänktes från 1 år och 10 månader till 1 år och 6 månader, och kvarstad samt beslag får bestå.
Överklagande och ändringar mot tingsrättens dom
Den tilltalade överklagade tingsrättens dom som omfattade 104 åtalspunkter för grovt häleri samt ett fängelsestraff om 1 år och 10 månader. Hovrätten ändrade domen enligt följande:
- Åtalet ogillades gällande en barnvagn med svart chassi (IbrA.2).
- Resterande 42 åtalspunkter om grovt häleri fastställdes.
- Fängelsestraffet sänktes till 1 år och 6 månader.
I övrigt kvarstår tingsrättens beslut om beslag och förverkanden.
Hovrättens prövning i sak
Hovrätten konstaterade att ett organiserat upplägg låg bakom beställningar med stulna kortuppgifter, där varor levererades till paketuthämtare och därefter lämnades vidare till den tilltalade. Bevisningen visar att den tilltalade mottagit och hanterat stora mängder varor, annonserat dem för försäljning och i flera fall genomfört faktiska försäljningar.
Angående barnvagnen med svart chassi fann hovrätten att den tilltalades förklaring om annonsändringen var tillräcklig för att inte vara övertygande, och att det saknades kontakt med paketuthämtaren som hämtat just den vagnen. Därmed ogillades åtalet för den specifika post som avsåg svart chassi.
Påföljd, kvarstad och beslag
Hovrätten bedömde brottens straffvärde som fallande på 1 år och 6 månaders fängelse. Den tilltalade hade varit häktad i cirka sju månader under förundersökningen, utan att ha hållits isolerad under hela tiden. Billighetsskäl för strafflindring saknades.
Hovrätten ansåg att kvarstadsbeslutet mot viss egendom skulle bestå enligt tingsrättens utformning, liksom förverkandet av utbyte om 350 000 kronor. Även beslag av telefoner, Döld namn och stöldgods som tagits i förvar enligt stöldgodslagen får kvarstå.
Dessutom ålades den tilltalade en avgift på 500 kronor till brottsofferfonden.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.
Relaterade artiklar
Den tilltalade döms av Malmö tingsrätt för grovt häleri efter att ha hanterat och sålt varor som hämtats ut i andras namn vid 104 tillfällen under perioden juni 2013–maj 2014. Påföljden blir fängelse i 1 år och 10 månader och ett värdeförverkande om 350 000 kronor. Den tilltalade åtalades för häleri av varor som beställts med kapade kortuppgifter och hämtats ut av ett stort antal paketuthämtare...