Sexuella övergrepp – Tilltalad döms för utnyttjande av barn för sexuell posering
2022-10-25 | Sundsvalls tingsrätt
Sexualbrott
En dom från en tingsrätt i Sundsvall har meddelats där den tilltalade har fällts för utnyttjande av barn för sexuell posering samt sexuellt ofredande. Domen, som berör händelser under en period i juni och juli 2016, baseras på bevisning från digitala kommunikationer där den tilltalade uppmanade ett barn, under 15 år, att ta och skicka bilder samt att utföra sexuella handlingar. Tingsrätten konstaterade att den tilltalade under samtliga förhör framträtt med uppsåt och hade kännedom om barnets ålder, vilket ledde till att brotten ansågs vara begångna med uppsåt att kränka barnets sexuella integritet.
Domslut och påföljd
Tingsrätten bedömde brotten som av sådan art att de i annat fall skulle kunnat ge fängelsestraff motsvarande två månaders frihetsberövande. Emellertid, med beaktande av att den tilltalade lever under välordnade förhållanden samt den långsamma handläggningen och sen lagföringen, ansågs det inte nödvändigt att utdöma fängelsestraff. Domen resulterade därför i en villkorlig dom i kombination med dagsböter, där den tilltalade även ålagts att betala 40 dagsböter om 190 kronor vardera.
Utöver straffpåföljden dömdes den tilltalade att ersätta brottsoffer med skadestånd för kränkningen. Skälig ersättning fastställdes till 10 000 kronor med löpande ränta från den 28 juli 2016. Domen medför också en förpliktelse att betala en avgift enligt brottsofferfonden samt återbetala delar av statens kostnader för handläggningen.
Rättegångsförlopp och bevisning
Under rättegången yrkade åklagaren fram bevisning bestående av utskrifter från digitala meddelanden, screenshots och beslagtagna digitala enheter. I utredningen hördes även ett vittne som redogjorde för den aktuella chatten i en internetplattform. Bevisningen visade att den tilltalade, som agerade under aliaset i en chatt, aktivt uppmanade barnet att skicka bilder på intima delar och att agera på ett sätt som medförde en allvarlig kränkning av den sexuella integriteten.
Den tilltalade har under rättegången hävdat att minnesbilder saknades och förnekat att ha haft kännedom om barnets ålder. Domstolen fann dock att bevisningen tydligt visade att den tilltalade agerat med vetskap om att barnet var under 15 år, vilket ledde till fällande dom.
Källhänvisning
Denna nyhetsartikel behandlar en händelse inom ett rättsområde och baseras på tillförlitliga källor. Underlaget består dels av allmänt tillgängliga handlingar som kan begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen, dels av uppgifter som tillhandahållits Lexbase nyhetstjänst med stöd av källskydd. Lexbase nyhetstjänst tillämpar detta skydd i enlighet med bestämmelserna i tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).
Så begär du ut handlingar:
För att ta del av de handlingar som ligger till grund för artikeln, kontakta Tingsrätt tingsrätt och uppge målnummer B 999-99 i din förfrågan.
Kontaktuppgifter:
Tingsrätt Tingsrätt
Stockholm, Stockholmsvägen 1
Telefon: 0700078789
E-post: tingsratt@dom.se
Denna artikel bygger på uppgifter från offentliga källor samt information förmedlad genom Lexbase nyhetstjänst under källskydd. Artikeln sätter dessa fakta i sitt sammanhang för att belysa relevanta samhällsfrågor och rättsfall.