Nyheter

Rättegångspodden

Share Öppna i ny flik

Helena Jäderblom ny ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen

2018-02-01

 Regeringen har idag utnämnt Helena Jäderblom till ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen. Helena arbetar som domare i Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna och är president på en av domstolens fem dömande avdelningar. Hon har tidigare varit justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen.

Share Öppna i ny flik

Nya domarutnämningar

2018-02-01

 Regeringen har 2018-02-01

Share Öppna i ny flik

Förundersökningen (FUP) terroristbrott Drottninggatan tillgänglig på lexbase.se

2018-01-31

 Lexbase tillgängliggör hela förundersökningen avseende terroristbrott på Drottninggatan i Stockholm.

Share Öppna i ny flik

Hovrätten skärper fängelsestraff för människorov och våldtäkt

2018-01-31

 Hovrätten skärper fängelsestraffen för de två bröder som höll en kvinna fången och våldtog henne under närmare sjutton timmar i en källare i Malmö i april 2017. Straffet skärps också för en annan man som våldtog en kvinna i hennes hem i mars samma år.

Share Öppna i ny flik

Patent- och marknadsdomsdomstolen dömer i mål om reklam i sociala medier

2018-01-31

 Patent- och marknadsdomstolen har i dag meddelat ett förbud och ett åläggande avseende otillbörlig marknadsföring mot en influencer i sociala medier. Enligt domstolen har influencern i sin blogg och på sitt Instagramkonto publicerat reklaminlägg utan att det har varit tillräckligt tydligt för läsaren att det var marknadsföring. Domstolen anser däremot inte att influencern felaktigt har utgett s...

Share Öppna i ny flik

Dan Eliasson avgår som rikspolischef

2018-01-31

 Dan Eliasson har utsetts till ny generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Share Öppna i ny flik

Nytt inlägg på domarbloggen

2018-01-30

 I veckans blogginlägg skriver rådmannen Kian Moazzez Amraée om BRÅ:s rapport Enhetligt dömande i tingsrätter, och ett föredrag som författaren höll för tingsrättens domare. Detta föredrag är en del i vårt arbete som pilotdomstol för jämställdhetsintegrering.

Share Öppna i ny flik

Dom från Migrationsöverdomstolen

2018-01-30

 Prövningen av en statslös persons skyddsskäl bör i så stor utsträckning som möjligt likna den prövning som sker för personer med medborgarskap.

Share Öppna i ny flik

Dom: En revisors uppdrag som ledamot i en valberedning är inte förtroendeskadligt

2018-01-30

 Kammarrätten har bifallit ett överklagande från en revisor som tilldelats en disciplinpåföljd. Revisorsinspektionen hade tilldelat revisorn en disciplinpåföljd eftersom den ansåg att revisorns uppdrag i valberedningen på ett försäkringsbolag rubbade förtroendet för hans opartiskhet och självständighet. Förvaltningsrätten ändrade inte på beslutet. Kammarrätten bedömer däremot att uppdraget inte...

Share Öppna i ny flik

Press Release B 4708-17

2018-01-30

 The Prosecutor has now indicted in B 4708-17 regarding the events on Drottninggatan April 7, 2017. The court has issued summons against the accused and made the following preliminary plan for the main hearing.