Nyheter

Rättegångspodden

Share Öppna i ny flik

Regeringen inrättar centrum mot våldsbejakande extremism

2017-11-23

 Regeringen har i dag fattat det formella beslutet att inrätta ett nationellt centrum mot våldsbejakande extremism vid Brottsförebyggande rådet.

Share Öppna i ny flik

Åklagaren får förlängd åtalstid i målet om misstänkt terroristbrott i Stockholm

2017-11-23

 I målet om misstänkt terroristbrott m.m. i Stockholm den 7 april 2017 har åklagaren kommit in med en framställan om förlängd åtalstid.

Share Öppna i ny flik

Fredrik Andersson åtals för mord i Surahammar

2017-11-23

 31-åriga Fredrik Andersson som är misstänkt för mord på en kvinna i Surahammar den 1 augusti 2017 åtalas nu i Västmanlands tingsrätt. Mannen har suttit häktad misstänkt för mord sedan den 5 augusti. Hans inställning under förundersökningen har varit att han vidgår att han varit på plats men att han varken kan erkänna eller förneka brott.

Share Öppna i ny flik

Högsta domstolen dömer i en tvist om intrång i Länsförsäkringars varumärke

2017-11-22

 Länsförsäkringar stämde ett estniskt bolag för att det hade använt en figur som var lik Länsförsäkringars figurmärke. Användningen hade skett i samband med marknadsföring av företagets tjänster rörande konstruktion, produktion och montering av trähus. Länsförsäkringar förlorade tvisten.

Share Öppna i ny flik

Fråga om ersättning för tolkutlägg

2017-11-22

 Vid bedömningen av vad som är skälig ersättning till ett offentligt biträde för utlägg ska beaktas både om utlägget avser en kostnad som uppdraget har krävt och om kostnaden är rimlig. Ersättning för utlägg avseende tolkkostnader som uppdraget har krävt måste åtminstone ersättas med det belopp som motsvarar minsta bokningsbara tolktid.

Share Öppna i ny flik

Information inför huvudförhandling i mål nr B 1071-1

2017-11-22

 Måndagen den 27 november inleds huvudförhandlingen i mål nr B 1071-17 angående åtal för mord m.m. För att möta det stora intresset från media kommer medhörning från angränsande sal vara möjlig den första och den andra förhandlingsdagen.

Share Öppna i ny flik

Myndighetschefer markerar mot övergrepp

2017-11-22

 Ikväll samlades myndighetschefer inom rättsväsendet för ett samtal med anledning av den senaste tidens samhällsdiskussion om sexuella övergrepp och sexuella trakasserier. Under mötet enades de om ett gemensamt uttalande:

Share Öppna i ny flik

Morgan Johansson och Åsa Regnér bjuder in myndighetschefer för att diskutera sexuella trakasserier

2017-11-22

 Torsdag den 23 november träffar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och jämställdhetsminister Åsa Regnér generaldirektörerna för Polisen, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket och Brå för att diskutera sexualbrott, sexuella trakasserier och arbetsmiljö med anledning av #MeToo och juristuppropet #medvilkenrätt.

Share Öppna i ny flik

Högsta domstolen dömer i en tvist om intrång i Länsförsäkringars varumärke

2017-11-22

 Länsförsäkringar stämde estniska bolaget A/S Matek för att det hade använt en figur som var lik Länsförsäkringars figurmärke. Användningen hade skett i samband med marknadsföring av företagets tjänster rörande konstruktion, produktion och montering av trähus. Länsförsäkringar förlorade tvisten.

Share Öppna i ny flik

Svea hovrätt dömer till livstids fängelse för dubbelmord

2017-11-21

 Hovrätten har i dag dömt en man för två mord och ändrat påföljden från rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning till fängelse på livstid.