Nyheter

Rättegångspodden

Share Öppna i ny flik

Hovrätten dömer två unga män för synnerligen grov misshandel

2018-11-20

 Hovrätten meddelar idag dom mot två män från Norrbotten som av tingsrätten dömdes för försök till mord. Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer de båda männen för synnerligen grov misshandel till fängelse i sju år respektive fyra år och sex månader.

Share Öppna i ny flik

Dom i mål angående bland annat grov våldtäkt mot barn

2018-11-20

 Vänersborgs tingsrätt har idag meddelat dom i ett mål där en man har varit åtalad för flera fall av grov våldtäkt mot barn, ett fall av grovt barnpornografibrott samt ett fall av grovt förtal.

Share Öppna i ny flik

Nytt inlägg på Domarbloggen!

2018-11-20

 I veckans inlägg tar domaren Per-Erik Andersson upp frågan om det finns några alternativ till häktning och vem som kan fatta beslut om dessa.

Share Öppna i ny flik

Dom i mål om upphandlingsskadeavgift

2018-11-20

 Vid bedömningen av storleken på den upphandlingsskadeavgift som ska betalas på grund av att en kommunal nämnd har genomfört en otillåten direktupphandling har det inte ansetts vara en försvårande omständighet att en annan nämnd i samma kommun tidigare har gjort sig skyldig till en sådan överträdelse.

Share Öppna i ny flik

Dom i mål om förhandbesked om energi- och koldioxidskatt

2018-11-19

 Värmeleveranser till industriell verksamhet i form av biltillverkning har inte ansetts grunda rätt till återbetalning av koldioxidskatt.

Share Öppna i ny flik

Åtal väckt gällande misstänkt mord i Huskvarna

2018-11-19

 Åklagaren har idag lämnat in stämningsansökan, väckt åtal, mot den 16-årige pojke som tidigare varit häktad misstänkt för mord i Huskvarna den 7-8 augusti 2018. Samtidigt har åklagaren lämnat in bevistalan mot en 14-årig pojke

Share Öppna i ny flik

Förvaltningsrätten gör bedömningen att det inte finns grund för ett generellt förbud mot ensambemanning vid värdetransporter

2018-11-19

 Två huvudskyddsombud har överklagat Arbetsmiljöverkets beslut om att inte meddela föreläggande eller förbud om ensambemanning mot värdetransportbolag. Förvaltningsrätten i Stockholm anser att det inte kommit fram omständigheter som visar att riskerna vid ensamarbete, jämfört med om två utför arbetet, är så pass mycket större att det är en rimlig och proportionerlig åtgärd att generellt förbjuda...

Share Öppna i ny flik

Döms för mord till 16 års fängelse

2018-11-19

 Tingsrätten finner att den nu 42 åriga mannen uppsåtligen dödat kvinnan och att han inte gjort det i nödvärn, som han själv hävdat.

Share Öppna i ny flik

Före detta styrelseledamöter i bostadsrätts-föreningen IDA i Malmö döms för mutbrott

2018-11-19

 Tingsrätten dömer två före detta styrelseledamöter i bostadsrättsföreningen IDA samt två ytterligare personer för mutbrott. För en av de tidigare styrelseledamöterna stannar påföljden vid villkorlig dom och böter. Övriga tilltalade får fängelsestraff.

Share Öppna i ny flik

En man döms för dråp på en gård utanför Bjuv

2018-11-16

 Tingsrätten har idag dömt en 49-årig man till 8 års fängelse för att ha strypt en 40-årig man till döds på en gård utanför Bjuv. 49-år­ing­en ska även betala skadestånd med drygt 115 000 kr till den dödade mannens far.