Nyheter

Rättegångspodden

Share Öppna i ny flik

Karim Alaa Hussain döms till fängelse för försök till mord på tåg

2017-06-12

 Uppsala tingsrätt har idag dömt Karim Alaa Hussain för försök till mord m.m. till fängelse i åtta år och sex månader. Den dömde mannen har vidgått att han upprepade gånger huggit målsäganden med en kniv men anfört att det skett i nödvärn. Tingsrätten har funnit att så inte varit fallet och dömt Karim Alaa Hussain i enlighet med åtalet.

Share Öppna i ny flik

Regeringen stärker skyddet mot näthat

2017-06-12

  en lagrådsremiss föreslår regeringen att skyddet mot hot och kränkningar stärks och moderniseras. Bland annat införs ett nytt brott som gör det straffbart att sprida vissa integritetskänsliga bilder och uppgifter.

Share Öppna i ny flik

Skärpt lagstiftning mot vuxnas kontakter med barn i sexuellt syfte

2017-06-12

 I en lagrådsremiss föreslår regeringen flera lagändringar som ytterligare stärker skyddet för barn mot att utsättas för sexuella övergrepp av vuxna.

Share Öppna i ny flik

Upphovsrättsintrång är inte brottslighet av sådan art att det finns skäl för fängelse också när straffvärdet är måttligt

2017-06-12

 En man som hade laddat upp ett drygt 100-tal filmer och TV-serier och medverkat i administrationen av en s.k. fildelningssajt åtalades och dömdes för upphovsrättsintrång. Högsta domstolen meddelade prövningstillstånd när det gäller frågan om hur påföljden ska bestämmas och har nu dömt mannen till villkorlig dom och böter.

Share Öppna i ny flik

Pedofilmisstänkte tränaren hittades inte- Nu går han helt fri

2017-06-12

 Södertörns tingsrätt har därför beslutat att den åtalade Patrik Windahl, född 1969, inte längre ska vara häktad i sin utevaro. Målsägandebiträdet och den offentlige försvararen ges tillfälle att inkomma med kostnadsräkningar. Tingsrätten kommer därefter att skriva av målet såvitt avser de nu nedlagda åtalen.

Share Öppna i ny flik

Bättre möjlighet att använda streamingtjänster på Europaresan

2017-06-09

 å ministerrådets möte i går antogs en EU-förordning som ger konsumenter bättre möjlighet att använda streamningstjänster för bland annat sport, film och tv-program när de är på resa i EU.

Share Öppna i ny flik

Tre personer åtalas för flertalet sprängattentat i Västsverige

2017-06-09

 Kammaråklagare Mats Ljungqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål har i dag väckt åtal för allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord samt försök till allmänfarlig ödeläggelse för tre händelser i Västsverige. Åklagaren finns tillgänglig för media per telefon i två timmar i dag.

Share Öppna i ny flik

Dom i mål om arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död

2017-06-08

 Örebro tingsrätt har i dag meddelat dom i ett mål där åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål åtalat verkställande direktören Anders Gustafsson vid Åsbro Kursgård, som bedriver verksamhet i Askersunds kommun, och en till bolaget inhyrda instruktören Torolf Halonen för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död. Åklagaren har samtidigt väckt talan mot bolaget Åsbro Kursgård och begärt att tingsrätten, på grund av de brott som den verkställande direktören Anders Gustafsson och den inhyrde inspektören Torolf Halonen åtalats för, ska döma bolaget Åsbro Kursgård att till ...

Share Öppna i ny flik

Islamiska skolan i Göteborg får bedriva skola vid Römosseskolan i Borås

2017-06-08

 Förvaltningsrätten i Stockholm har beslutat att avslå Borås stads överklagande av Skolinspektionens beslut att godkänna Föreningen Islamiska skolan i Göteborg som huvudman för förskoleklass, grundskola årskurserna 1-9 och fritidshem vid Römosseskolan i Borås i Borås kommun.

Share Öppna i ny flik

Serievåldtäktsmannen Peter-Frederik Poulsen har gripits i Thailand

2017-06-08

 Den 38-åriga Peter-Frederik Poulsen tidigare Vadstensvik som häktades i utevaro den 26 maj 2017 på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt i fyra fall och olaga frihetsberövande i ett fall greps i dag i Thailand. Gärningarna har begåtts den 17-19 maj 2017. Ärendet har anknytning till Örebro, men även andra delar av landet. Den misstänkte gärningsmannen har varit internationellt efterlyst.